Europarlamentarul UDMR Tokes Laszlo iese din nou la rampă. Tokes se vrea a fi un adevărat „cruciat” al luptei pentru dezvelirea trecutului comunist, pentru deconspirarea foştilor colaboratori şi ofiţeri de Securitate. Conform aşteptărilor, eurodeputatul se apleacă în special în direcţia fantomelor comuniste ale trecutului bisericilor.
Tokes Laszlo a emis marţi o declaraţie publică, în care punctează o serie de momente de tristă amintire din istoria recentă. La declaraţia sa, Tokes a ataşat şi o listă cu 99 de ofiţeri de Securitate, care, spune eurodeputatul, ar fi „activat în urmărirea persoanelor din cadrul Bisericii Reformate şi a celor cu care aceştia au venit în contact”, înainte de 1989. Din cei 99 de ofiţeri nominalizaţi, 16 sunt din Bihor.
Acuză BOR
În contextul JO de Iarnă de la Vancouver, ce au loc în această perioadă, în deschiderea declaraţiei sale scrise, Tokes aminteşte de ştirea care anunţa că fostul preşedinte al CIO, Juan Antonio Samaranch, era desconspirat ca informator al serviciilor secrete sovietice (KGB) şi est-germane (Stasi).
„Serviciul secret comunist – moscovit – a prins în mreje şi viaţa bisericească-ecumenică internaţională. În această privinţă este un exemplu caracteristic cazul fostului secretar general al Alianţei Mondiale a Bisericilor Reformate, Milan Opocensky, care a îndeplinit această funcţie importantă încă aproape zece ani după căderea sistemului totalitar sovietic”, arată Tokes, care mai departe aminteşte şi de cazul mitropolitului ortodox al Clujului, Bartolomeu Anania. Europarlamentarul de etnie maghiară face imediat legătura dintre anunţul privind colaborarea lui Anania cu Securitatea, din 2008, şi faptul că la scurt timp după anunţul privind trecutul lui Anania, Curtea Constituţională declara neconstituţională funcţionarea CNSAS! „După care, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008 – ca şi o favoare mai ales pentru «biserica naţională» ortodoxă – a scos din competenţa CNSAS ierarhii şi şefii cultelor religioase, până la nivel de preot inclusiv. Nu peste mult timp Legea nr. 293/2008 a stabilit definitiv că lustraţia membrilor clerului se poate face numai la cererea expresă a bisericilor lor”, reaminteşte prelatul politician. Tokes spune că la acea vreme i s-a adresat chiar şi comisarului european pe Justiţie, căruia i-a arătat că în România se îngrădeşte deconspirarea „trecutului securist al personalului bisericesc”. Fără rezultate, însă. „Biserica Ortodoxă Română majoritară, în consens cu puterea de stat, împiedică denunţarea trecutului securist, demascarea foştilor agenţi bisericeşti ai Securităţii de tristă amintire”, constată Tokes.
După ce înfierează atitudinea păguboasă a BOR cu privire la relaţiile din trecut ale Bisericii cu regimul comunist, Tokes evidenţiază că Eparhia Reformată pe care a păstorit-o până de curând are o cu totul altă atitudine: „Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului cu circa trei ani în urmă s-a apucat de lucru cu forţe noi. De curând atât Consiliul Director al Eparhiei Ardealului, cât şi cel al Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului a stabilit că «nu se mai poate amâna confruntarea cu trecutul» şi forurile noastre conducătoare bisericeşti au înfiinţat în cadrul lor propriu comisiile eparhiale pentru lustraţie. În procesul de purificare a vieţii bisericeşti Biserica Reformată nu este singură. Intenţiile sale s-au întâlnit cu străduinţele bisericilor surori protestante maghiare, şi împreună au căzut de acord asupra înfiinţării unui Forum Coordonator Profesional interbisericesc”.
Apel la Băsescu
În continuarea declaraţiei sale, Tokes face referire la o evaluare publicată de cotidianul italian La Repubblica, în care se arată că „la douăzeci de ani de la căderea dictaturii, România conduce detaşat în „liga” europeană a serviciilor secrete”.
„Dar nu numai de foştii colaboratori trebuie să scăpăm, trebuie să-i numim şi pe ofiţerii lor de legătură, pe securişti, pe conducătorii de odinioară ai poliţiei politice, care poartă o responsabilitate şi mai mare decât informatorii. Nu-i poate apăra nici scuza «am acţionat la ordin»”, mai spune Tokes, care speră că CNSAS „se va regăsi în curând” sub conducerea noului preşedinte, Dragoş Petrescu, beneficiind de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, prin ricoşeu, Tokes îi aduce aminte preşedintelui Băsescu de angajamentele sale pentru condamnarea şi confruntarea cu trecutul comunist, dincolo de vorbe…
Lista securiştilor
Europarlamentarul Laszlo Tokes a făcut publică lista cu ofiţerii şi foştii subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi a fostei Miliţii care au activat, în perioada 1975-1989, în urmărirea persoanelor din cadrul Bisericii Reformate, precum şi lista unor persoane cu care aceştia au venit în contact. Pe listă se află 154 nume, care aparţin unor ofiţeri şi şefi din cadrul inspectoratelor judeţene de Miliţie şi din cadrul Departamentului Securităţii Statului din judeţele Bihor, Satu Mare, Cluj, Mureş, Timiş, Maramureş, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Târgu-Mureş, Sălaj. Potrivit europarlamentarului Tokes, datele provin din dosarele de urmărire ale lui şi ale familiei sale, începând din 1975.
„În total, s-au identificat 154 de ofiţeri de securitate implicaţi în urmărirea şi racolarea ca informator al personalului Bisericii Reformate şi a celor care au venit în contact cu ei. Unii dintre cei care se regăsesc pe listă pot fi decedaţi, însă o mare parte din ei sunt pensionari, beneficiind de pensii «speciale». Cu mare probabilitate mai mulţi ofiţeri din listă şi astăzi sunt activi în cadrul Serviciului Român de Informaţii”, a declarat Tokes.
„Aşa şi eu pot să fac un tabel. Nu sunt în temă, aşa că nu pot să fac mai multe declaraţii pe această temă”, a sunat reacţia şefului IPJ Bihor, comisarul Adrian Bucur.
FACT BOX
OFIŢERII DIN BIHOR
Iată-i pe ofiţerii Ministerului de Interne cu activitate în Bihor, nominalizaţi în lista comunicată de către europarlamentarul Tokes Laszlo. Precizăm că responsabilitatea datelor îi aparţine în întregime lui Tokes. De altfel, numele unor ofiţeri nu e clar nici pentru cel care a dat publicităţii lista de mai jos:
Batori O. Alexandru
Ofiţer legătură
1989
M.I. – I.J. Bihor
Căprariu Aurel
lt. colonel
1989
M.I. – I.J. Bihor/Timiş
Chirilă Mircea
maior
1989
M.I. – I.J. Bihor
Şef Serv. I/B
Cociş Ioan
maior
1975
M.I. – I.J. Bihor, Serv. I.
Ofiţer specialitate
Cordiş Gheorghe
maior
1989
M.I. – I.J. Bihor
Şef Serv. I/B
Darlaczi Francisc
lt. colonel
1980
M.I. – I.J. Satu Mare/Bihor
Ofiţer legătură
Gordan Aurel
locotenent
1983
M.I. – I.J. Bihor
Ofiţer operativ
Hantău Ioan
colonel
1984
M.I. – I.J. Bihor
Adjunc Şef Securitate
Hoduţ Florian
plutonier
1982
Miliţie Santău, Jud. Bihor
Şef de post
Juncu Mircea
colonel
1989
M. I. – I. J. Bihor
Şef Serviciu I/A
Mihuţ(a) Nicolae
lt. colonel
1975
M.I. – I.J. Bihor – Serv. I
Şef Serviciu I
Ogăşan Dumitru
lt. colonel
1989
M.I. – I.J. Bihor
Şeful securităţii judeţene
Raţ Ioan (Iosif)
maior
1986
M.I. – I.J. Bihor
Ofiţer operativ II
Rus ….
colonel
1989
M. I. – I. J. Bihor
Sabău Dan
locotenent
1989
M.I. – I.J. Bihor
Ofiţer operativ
Sălăgean Ioan
lt. colonel
1985
M.I. – I.J. Bihor
Şef serviciu I/B
C.D., C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!