Biroul parlamentar al lui Tokes Laszlo este titularul unui proces verbal emis de Primăria Oradea în această lună, pentru amplasarea ilegală a unui „steag publicitar”. La această categorie au încadrat funcţionarii din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef arborarea steagului albastru cu galben, cunoscut ca simbol al aşa numitului Ţinut Secuiesc pe un perete al biroului, care dă spre strada Primăriei.
Steagul a fost arborat personal de parlamentar, în urmă cu mai bine de o lună, în 18 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) Bihor şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca protest faţă de „încălcarea drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale”.
Funcţionarii Primăriei au încadrat fapta lui Tokes ca o abatere la Legea nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate. Procesul verbal emis în urmă cu câteva zile, în 20 august, invocă articolul 49, litera a) din această lege ca definire a abaterii: „amplasarea mijloacelor de publicitate fără aviz pentru publicitatea temporară ori cu nerespectarea prevederilor acestuia şi a documentaţiei tehnice care a stat la baza eliberării avizului, precum şi montarea panourilor publicitare cu structură proprie şi elemente de susţinere care necesită fundaţie pe trotuare cu lăţime mai mică de 2,25 m”. Pentru încălcarea acestuia, legea prevede amendă contravenţională cuprinsă între 30.000 lei la 50.000 lei. În schimb, Primăria arată clemenţă. „Până în 28 august are termen limită pentru ridicarea drapelului. Dacă până atunci nu se conformează, se va stabili o amendă”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei.
Ca la Târgu Mureş
Aplicarea acestei amenzi, cu aceeaşi încadrare legală, nu este o noutate la nivel naţional. În decembrie, un proces verbal similar a fost emis de Poliţia Locală din Târgu Mureş, cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) ca titular, având înscrisă amenda minimă, de 30.000 de lei. CNMT a contestat amenda, cu argumanetul că steagul în cauză ar fi simbol al comunităţii şi nu un „steag publicitar”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!