Tokes insistă că acesta, ca şi alţi preoţi foşti colaboratori ai Securităţii, presupuşi sau dovediţi, să fie lustraţi de la conducerea tuturor Bisericilor.
Tokes a adus o serie de note informative furnizate Securităţii de către sursa „Kiss” şi „Roşescu”, identificată de către echipa lui Tokes în persoana lui Csury, care în anii 80 era preot reformat în comuna Sălard. Tokes afirmă că, pentru deconspirarea lui Csury, s-a folosit de specialistul Molnar Janos din Szeged, originar din Bihor. „Principala dovadă este că în perioada respectivă singurul preot din Sălard a fost Csury Istvan. Nu era alt preot din Sălard. Conţinutul notelor este ruşinos – îi toarnă pe colegi pe teme naţionaliste”, subliniază Tokes, convins că Csury a colaborat cu „Secu ”.
Adeverinţa lui Csury
În presa maghiară, episcopul Csury a negat deja că a colaborat cu Securitatea şi şi-a atras de partea sa sprijinul UDMR Bihor. Mai mult, Csury deţine o adeverinţă de la CNSAS, eliberată în 2009, în care se adevereşte faptul că „nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, în sensul legii, cu privire la domnul Csury Ştefan (Istvan), fiul lui Ştefan şi Elisabeta, născut la data de 07.09.1956, în localitatea Valea lui Mihai, judeţul Bihor”. Aşadar, Csury ar fi, de fapt, curat!
Însă Tokes susţine că ştie şi numele ofiţerului de legătură al lui Csury! Un anume Alexandru Căprariu. Insistă Tokes: „Sunt şapte note informative găsite în diferite dosare ale acelora pe care i-a turnat Csury Istvan. CNSAS nu a fost în stare să ne pună la dispoziţie dosarul lui, deşi a fost făcută solicitarea cu ani de zile în urmă. Csury Istvan are o adeverinţă din care ar reieşi că nu a colaborat cu Securitatea, dar aceasta nu dovedeşte că nu a conlucrat, ci dovedeşte doar că CNSAS nu are la dispoziţie dosarul lui Csury, ori îl ţine sub acoperire şi nu este în stare să ni-l pună la dispoziţie”, afirmă Tokes, convins că Csury e un fost turnător. Fostul episcop reformat, actualmente europarlamentar, aşteaptă modificarea legii, în sensul de a permite oricărui cetăţean să ceară la CNSAS dosarul oricui ar fi suspectat de colaborare cu Securitatea comunistă, fără să mai trebuiască să facă dovada „interesului legitim”.
Totuşi, Tokes afirmă că nu-i face nicio plăcere să-l „demaşte” pe Csury – fostul său vicar de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. „Tot timpul se poate presupune că m-a trădat ca şi coleg şi numai timpul poate arăta că atitudinea lui a fost falsă. Nu-mi convine prea mult să fac aceste demascări, dar nu ai încotro, deoarece toată societatea bisericească şi românească este otrăvită de această stare de fapt prin care nu putem avansa”, susţine şi cere Tokes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!