„Ai dat celor ce se tem de tine un steag, ca să-l înalţe spre biruinţa adevărului”. E citatul din Psalmi 60.4, pe care îl foloseşte fostul episcop Tokes pentru a-şi justifica acţiunile colorate. Tokes Laszlo şi Szilagyi Zsolt au fluturat vineri drapelul european, pentru a-l aşeza apoi lângă steagul secuiesc, la sediul biroului europarlamentarului, din strada Primăriei. Mai mult, cei doi au anunţat că au în plan arborarea, pe viitor, al unui steag al Partium-ului, lângă celelalte două. Tokes ar vrea un statut teritorial special şi pentru Partium, negociat între românii şi magharii din regiunea vestică a ţării. „Dacă s-ar accepta dreptul nostru la libera folosire (a simbolurilor precum drapelul secuiesc – n.r.), ar fi foarte semnificativ dacă la urma urmei am arbora şi steagul românesc, arborat pe tot teritoriul. Nu am fi obligaţi s-o arborăm, dar ca gest simbolic ar fi binevenit să mulţumim prin aceasta pentru asigurarea drepturilor noastre, ale maghiarilor”, spune Tokes, adăugând că acum nu are de ce să arboreze drapelul românesc.
Duş scoţian dinspre insule
Szilagyi Zsolt a spus că este doar o coincidenţă faptul că momentul ales de Tokes&Co. pentru arborarea drapelului european lângă cel secuiesc vine la o zi după referendumul din Scoţia. Referendum care a arătat că scoţienii nu vor să devină independenţi de Regatul Unit al Marii Britanii. „Rezultatul referendumului din Scoţia pentru lupta noastră pentru autonomie are semnificaţia că, aşa cum în Scoţia nu s-a copt situaţia pentru o reuşită a dobândirii independenţei, tot aşa şi noi avem un drum lung pentru dobândirea autonomiei. E adevărat că clica Verestoy – Marko – Frunda – Borbely a sabotat cauza autonomiei, din cauza asta suntem rămaşi atât de mult în urmă. Este un drum lung până vom obţine consensul societăţii româneşti”, a comentat Tokes.
Despre proiectul de lege privind autonomia, promovat de UDMR în Parlament, Tokes crede că acesta „constituie un act de diversiune. Există deja un proiect privind autonomia. Atunci, de ce UDMR stârneşte? Trebuie să stăm la masă, înainte. UDMR scade nivelul revendicărilor comunităţii maghiare”, susţine europarlamentarul FIDESZ. Candidat la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt este mai diplomat: „În principiu, este un lucru de salutat, nu se ştie cât de serios este proiectul, credem că este nevoie şi de un dialog maghiaro-maghiar”.
Dacă despre dezideratele sale spune că „ne mulţumim cu autodeterminarea”, susţinând că nu doreşte mai mult decât autonomia teritorială, în schimb, Tokes afirmă că liderii români „continuă strategia de omogenizare şi asimilare a României Mari. Dar o fac în mod ascuns”. Europarlamentarul maghiar crede că aceasta este o politică „naţional-comunistă” şi deplânge faptul că „în urmă cu 25 de ani, eram 40% de unguri în Oradea. Acum suntem sub 25% în Oradea”.
Tokes şi „apuci” Orban
Redactorul JB i-a adus în vedere eurodeputatului FIDESZ Tokes Laszlo două declaraţii, în legătură cu conflictul Ungaria – Norvegia, pe problema ONG-ului maghiare ce au beneficiat de fonduri norvegiene, împotriva cărora Guvernul Orban Viktor a declanşat o prigoană. „Nu ne confruntăm cu membri ai societăţii civile, ci cu activişti politici plătiţi care încearcă să îndeplinească interesele străinilor în Ungaria“, a spus Orban, în iulie. „Ce a făcut poliţia este inacceptabil şi arată că guvernul Ungariei intenţionează să compromită ONG-urile, dar şi că s-a depărtat de valorile europene bazate pe democraţie şi respect pentru drepturile omului”, a spus Vidar Helgesen, ministrul norvegian al afacerilor europene. În schimb, eurodeputatul Tokes Laszlo afirmă că în Ungaria există o investigaţie în această problemă şi spune că „nu avem dreptul să prejudecăm rezultatele acestei investigaţii. Chiar şi CE ar avea voie să suprevegheze cazul norvegian dacă s-au terminat aceste investigări şi numai în cunoştinţa acestor investigări”.
„Grupul liberal şi doamnna deputat Sophie in´t Veld a propus ca PE să dedice o secţiune specială pentru dezbaterea democraţiei din Ungaria, inclusiv privind situaţia societăţii civile din Ungaria, inclusiv cazul norvegian. Propunerea a fost respinsă cu o majortate covârşitoare. Chiar şi doamna Veld a dat pasul înapoi, deoarece în Ungaria se desfăşoare unele investigaţii privind unele abuzuri ale unor ONG-uri ce beneficiază de fonduri norvegiene”, a mai punctat Tokes în favoarea regimului Orban, care l-a făcut europarlamentar, în acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!