„Răspunsul comisarului de mediu se întegrează organic în cadrul numeroaselor atitudini superficiale de la Bruxelles privind riscurile pe care tehnologiile bazate pe cianuri l-ar avea, știut fiind, că funcționari ai Comisiei Europene preferă de ani de zile să facă referiri birocratice la diverse studii, directive și reglementări unionale, evitând abordarea responsabilă a atenționărilor și a intervențiilor eurodeputatului László Tőkés și a colegilor săi”. Astfel caracterizează Biroul de presă al eurodeputatului FIDESZ Tokes reacţiile avute de finlandezul Karmenu Vella, la demersurile făcute de Tokes şi alţi europarlamentari în direcţia interzicerii mineritului cu cianuri.
S-au împlinit cinci ani de când, la propunerea lui Áder János (azi, preşedinte al Ungariei) și a Laszló Tőkés, Parlamentul European hotăra, la 5 mai 2010, ca tehnologiile pe bază de minerit cu cianuri să fie interzise. Însă Comisia Europeană nu a luat în seamă decizia PE şi a evitat să emită o Directivă în acest sens. „În prezent Comisia Europeană nu consideră necesară interzicerea tehnologiilor de minerit bazate pe cianuri” – stă în răspunsul lui Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, dat la petiția scrisă din 6 mai a. c., inițiată și formulată de către europarlamentarul transilvănean László Tőkés, semnată de peste treizeci de membri ai Parlamentului European. În răspunsul său din 22 iunie a.c., comisarul Vella a afirmat că respectând în mod corespunzător reglementările unionale existente, se diminuează mult riscul producerii accidentelor și poluării cu materiale toxice, respectiv scad considerabil urmările acestora evenimente, dacă totuși se produc. Comisia va lua în discuție adoptarea unor noi reglementări de securitate, dacă se adeverește, că cele existente sunt insuficiente.
Cianuri în Europa
„Semnatarii petiției au atras atenția asupra faptului, că tehnologiile pe bază de cianuri periclitează în prezent cele mai frumoase ținuturi ale Europei, spre exemplu ținutul laponilor din Scandinavia, regiunea Galicia din Spania, peninsula Halkidiki din Grecia, sau Transilvania noastră. Iar continentul nostru este pe cale de a se transforma în cea mai periculoasă zonă de minerit aurifer din lume. Au semnalat faptul, că în ultimii 25 ani pe glob s-au înregistrat 30 de poluări cu cianuri, și – având în vedere că fenomenele climatice extreme devin tot mai frecvente, spre exemplu precipitațiile abundente – nu există nici o garanție că nenoricirile asemănătoare vor putea fi evitate”, arată Biroul de presă al europarlamentarului Tokes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!