Europarlamentarul FIDESZ Tőkés László anunţă un eveniment simbolic pentru joi, 20 aprilie, când se aniversează 98 de ani de la intrarea în Oradea a trupelor române conduse de gen. Traian Moşoiu. În intervalul orar 12:00-13:30, la statuia gen. Moşoiu, din intersecţia străzilor Armatei Române, M. Basarab şi Sucevei, autorităţile române vor celebra momentul intrării trupelor române în Oradea, moment ce a continuat prin instalarea administraţiei româneşti.
Tőkés László anunţă arborarea drapelului Ardealului pe balconul biroului parlamentar din Oradea, la ora 12:00. Recent, gruparea politică prezidată de Tőkés László s-a arătat lezată că, de 15 martie, Jandarmedia a amendat manifestanţii maghiari ce sărbătoreau Ziua maghiarilor de pretutindeni pentru faptul că arborau steagul Transilvaniei. Tőkés şi colegii săi condamnă atitudinea autorităţilor române din Cluj, în condiţiile în care, arată aceştia, simbolul heraldic al Ardealului este inclus în
Stema Naţională a României. Tot recent, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, prezidat de Tőkés, a prezentat „Monitorul transilvănean” – publicaţia proprie ce inventariază acte pe care le defineşte ca fiind „manifestări antimaghiare în România, în perioada 2014 – 2016”. Publicaţia a fost tipărită în maghiară, engleză şi română.
Cum a fost în 1919?
Intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, a fost un moment salutat la acea vreme de întreaga populaţie a Oradiei, formată cu precădere din cea maghiară şi maghiaro-evreiască, sub spectrul temerilor generate de regimul comunist al lui Bela Kun, ce a urmat revoluţiei bolşevice. Orădenii de la acea vreme se temeau că bolşevicii lui Kun vor cuceri Oradea şi le vor confisca averile, în consonanţă cu ideologia bolşevică – ce făcea din burghezie duşmanul său de clasă. Primarul de la acea vreme, Rimler Karoly, a fost cel care l-a întâmpinat pe gen. Moşoiu cu pâine şi sare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!