„Mâine (vineri – n.red.) vom primi raportul celor cinci echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor şi Inspectoratului Şcolar. În momentul de faţă, 25% din clădirile unităţilor de învăţământ preuniversitar nu au avizul pentru funcţionare. Dar cred că luni, 15 septembrie, se vor deschide porţile pentru toţi elevii, în toate unităţiile şcolare care funcţionează în Bihor”, a declarat Nicolae Avram.
Întrebat dacă sunt probleme, la şcolile din Oradea, acesta a negat. „Doar la «Eminescu» se mai lucrează la zugrăveli interioare. Dar Primăria Oradea a avut o abordare bună, fiindcă nu a cârpit ci a reabilitat complet orice şcoală pe care a început-o”, a răspuns Avram.
Problemă la Câmpani
Inspectorul general a dezvăluit că cea mai acută problemă e la acoperişul Şcolii din Valea de Sus, comuna Câmpani. Inspectorul general a schiţat o soluţie de viitor şi pentru celelalte şcoli rurale care au clădiri problematice. „Există şi corpuri reabilitate în care nu funcţionează nicio şcoală. Primăriile comunale vor trebui să le ia în considerare. O altă abordare ar fi ca şcolile primare să fie comasate şi mutate în centrele de comună, mai ales că s-a acoperit necesarul de microbuze şcolare”, a mai spus Nicolae Avram.
Astfel, potrivit reprezentanţilor IŞJ Bihor, până acum judeţul nostru avea 99 de microbuze, cărora tocmai li s-au mai adăugat încă 12 microbuze venite de la Ministerul Dezvoltării Regionale printr-un program destinat mediului rural. Iar în perioada noiembrie – decembrie IŞJ Bihor mai aşteaptă încă 32 de microbuze şi a cerut doar 13. „N-ar trebui să mai fie probleme. Micorbuzele vor fi în custodia primăriilor, care îşi vor angaja şofer şi vor asigura şi combustibilul”, a apreciat Nicolae Avram. Microbuze noi vor primi, de pildă, comunele Abram, Aştileu, Bratca, Brusturi, Chişlaz, Ciumeghi, Cociuba Mare, Dobreşti etc.
Manuale digitale în suspans
Diriguitorul învăţământului bihorean preuniversitar s-a referit şi la manualele şcolare, amintind că la liceu nu mai sunt obligatorii.
„Mergem pe manualele folosite anul trecut, dar în nouă ediţie. La clasele I şi a II-a manualele digitale precum şi cele tipărite nu vor putea fi folosite de la începutul anului şcolar fiindcă s-au înregistrat trei contestaţii ale editorilor la CNSC şi va urma perioadă de evaluare. Ştim doar că manuale digitale vor putea fi descărcate de pe site pe calculatoare sau tablete. În şcolile cu laboratoare de informatică nu vor fi probleme. Însă pentru mediul rural aşteptăm să se clarifice editarea manualelor şi să vedem apoi cum vor putea fi folosite. Oricum, sunt şanse reale ca manualele digitale să fie folosite încă din acest nou an şcolar”, a spus Nicolae Avram.
Inspectorul general a reiterat şi ratele de promovare la examenele naţionale şi bacalaureat, anticipând apoi şi măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!