Puşcaş a fost desemnat de PDL candidatul Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru Colegiul 9 Oradea la Camera Deputaţilor. „Toamna Orădeană a devenit tot mai puţin a orădenilor”, constată Puşcaş, nemulţumit atât de ponderea spectacolelor gratuite, în aer liber, cât şi de amplasamentul găsit de organizatori.
Dând exemplul târgului de la Negreni, Puşcaş spune că au fost prea multe spectacole în săli, cu bilet, în detrimentul weekend-urilor în aer liber. „Dacă ajungem să fim mândri ca orădeni pentru un spectacol de balet, atunci e grav. Consider că nu trebuie să aştept Toamna Orădeană ca să văd un spectacol de balet în Oradea”, susţine Puşcaş, adăugând că mai multe manifestări în aer liber ar fi adus, implicit, venituri mai mari la bugetul local, prin taxele aplicate comercianţilor. Pe când doar din bilete, spune el, nu s-a putut strânge mare lucru.
Parc nepotrivit?
Nici cele patru zile în aer liber, din Parcul 1 Decembrie, nu l-au mulţumit pe pedelist. Puşcaş este de părere că „toţi banii ăia băgaţi în gazon, pentru întreţinerea sa, au fost raşi în patru zile”. Viitorul candidat susţine că oraşul dispune şi de alte amplasamente. A dat exemplul şanţului Cetăţii dar şi al terenului viran de pe malul drept al Peţa, de lângă Baza Sportivă Tineretului, vândut în urmă cu câţiva ani de Consiliul Judeţean firmei Selina, pentru construirea cartierului Luceafărul II. Puşcaş crede că Selina ar fi putut să pună la dispoziţia municipalităţii terenul respectiv, curăţat, pentru a fi folosit în cadrul Toamnei Orădene.
Cât despre dorinţa organizatorilor de a populariza festivalul la nivel naţional, Puşcaş nu consideră că acest obiectiv poate fi realizat oricum. „Credeţi că vine cineva de la Bucureşti sau Braşov ca s-o vadă la Oradea pe Ada Milea?”, întreabă Puşcaş, care propune ca Oradea „să îşi regăsească acele elemente care o particularizează în regiune”.
Replica lui Bunoiu
„Arhitecţii ar trebui să vorbească despre clădiri, iar organizatorii de festivaluri, despre festivaluri. Dacă îi trebuie Negreni, atunci să meargă la Negreni. Am văzut acum doi ani, cum cei de la PD încercau să „ajute” Toamna Orădeană, minţind că organizatorii nu au pus la dispoziţia comercianţilor coşuri de gunoi, toalete sau curent. Cât despre loc, nu există altă locaţie mai atractivă decât Centrul oraşului”, a reacţionat Flavius Bunoiu, organizatorul festivalului, adăugând că şanţul Cetăţii va fi o variantă bună doar atunci când va fi amenajat corespunzător.
Bunoiu îşi doreşte ca Toamna Orădeană să semene cât mai puţin cu un bâlci,
făcându-şi un obiectiv din trierea comercianţilor de produse kitsch. De altfel, din acest an, Toamnei Orădene i s-a alăturat sintagma de „festival urban”. În acest context trebuie înţeles faptul că directorului Casei de Cultură a Municipiului se distanţează de alăturarea festivalului orădean de târgul de la Negreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!