Loredana, Celelalte Cuvinte, Vama sau Hara sunt în meniul Toamnei Orădene din acest an. Festivalul se desfăşoară în perioada 2-12 octombrie, cele mai multe evenimente sunt propuse în Cetate.
Conform unei mai vechi tradiţii, Toamna Orădeană începe cu defilarea unui alai pe traseul Teatrul Regina Maria – Strada Republicii (Pietonală) – Magazinul Crişul – Bd. Magheru – Intrarea pe strada Clujului – Cetatea Oradea.
„Bugetul acestei ediţii este de 650.000 de lei dar mai aşteptăm sume importante de la sponsori”, ne-a spus Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei.
Cum anul acesta Toamna Orădeană include Zilele Cetăţii, o bună parte dintre manifestările propuse orădenilor au tematică specifică.
În curţile Cetăţii, ar urma să se desfăşoare mai multe spectacole de dansuri medievale și renascentiste, în interpretări și coregrafii proprii ale taberelor medievale.
Cu mici excepţii, programul Toamnei Orădene (TO) este definitivat. În mod extraordinar, cel mai important festival al orădenilor se va derula în Cetate – soluţie evidentă din moment ce întreg Centrul este în şantier. Aşa se face că o bună parte din TO o reprezintă manifestările de prezentare şi promovare a ansamblului monumental proaspăt reabilitat.
Vestea începerii festivalului o va da orădenilor un alai ce va defila prin centru. Parada de prezentare şi deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Serbărilor Cetății – Toamna Orădeană 2015 va defila pe traseul Platoul din fața Teatrului Regina Maria – Strada Republicii (Pietonală) – Magazinul Crişul – Bd. Magheru – Intrarea pe strada Clujului – Cetatea Oradea. În Cetate, zilnic, sunt anunţate expoziţii de arme şi armuri, costume dar şi scurte demonstraţii de luptă. Publicul se poate pregăti de pe acum: va avea posibilitatea de a mânui armele de luptă, va putea lua lecții de duel sau se va putea angaja în probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor, promit organizatorii.
În curţile Cetăţii, ar urma să se desfăşoare mai multe spectacole de dansuri medievale și renascentiste, în interpretări și coregrafii proprii ale taberelor medievale.
Vedetele muzicale ale primului sfârşit de săptămână sunt Celelalte Cuvinte, Pasărea Rock Simfonic, Cristina Kiselef şi Hara. Săptămâna următoare propune spectacole de dans, folclor şi muzică uşoară, în Cetate dar şi în alte puncte din oraş.
Marţi seara, spre exemplu, e anunţat un concert de muzică clasică de pian susţinut de Thurzo Zoltan, în Cetate, pe scena în aer liber. Monica Anghel şi Ovidiu Komornic vor încheia ziua de 6 octombrie.
Miercuri seara, de la ora 20:00, la aceeaşi scenă din Cetate va avea loc un concert în aer liber de muzică klezmer multicultural susținut de Ary Nagy Sandor, Richard Balint, Andrian Locovei, Alexandru Susz, Ioan Pantea, Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu, Alina Leonte, Nagy Kalman. Seara o încheie Liria – Anca Căuş – semifinalistă la concursul Românii au talent 2013 şi Renata Tolvai – căștigătoarea concursului Megastar Ungaria 2010.
Capetele de afiş ale weekendului următor sunt Horia Brenciu & HBO Orchestra, Vama şi Loredana & Nadir cu Orchestra Agurida. Focuri de artificii vor marca finalul festivalului. A doua zi, în 12 octombrie, vor avea loc manifestările oficiale dedicate Zilei Oradiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!