A fost Toamna Orădeană 2017. A 26-a ediţie, după numărătoarea unei tradiţii pe care organizatorii evenimentului par chitiţi să o uite. Altădată întinsă pe durata unei luni, cu evenimente din mai multe domenii, Toamna Orădeană a parcurs un traseu rapid spre forma sa actuală, un eveniment de weekend cu un program care concentrează ceea ce-i scoate pe oameni din case: mâncare pe alese, băutură, distracţie şi muzică. Toate ambalate astfel încât să arate cât mai european şi mai cool, între pereţii medievali, respectiv Art Nouveau ai locului.
Ajunsă la un fel de maturitate în formatul actual concentrat, Toamna Orădeană 2017 a dovedit, din nou, printre altele, că, deşi are centrul nou nouţ, Oradea nu dispune de un spaţiu potrivit unui eveniment de amploare. Rupt în două – în Piaţa Unirii şi Cetate, festivalul a făcut din orădenii interesaţi de ambele oferte muzicale sau culinare, navestişti pe traseul Parcului 1 Decembrie. În condiţiile în care viitoarea pietonală Alecsandri e „detonată”, puhoaiele permanente de pe ruta Cetate-Centru au aglomerat la ceas de seară jumătatea de Stradă Independenţei disponibilă pietonilor.
O scumpă!
După succesele anterioare rezultate din colaborarea APTOR (Agenţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune) cu Street Food Festival, continuarea parteneriatului a venit ca o decizie firească. Toamna Orădeană a afişat, şi de această dată, cozi lungi de pofticioşi în faţa food-truck-urilor, situaţie deloc apetisantă pentru unii care s-au prezentat la festival cu burţile goale. Asta în ciuda „scorurilor” prohibitive.
De altfel, simpla prezenţă a vendorului în festival a însemnat, în multe cazuri, dublarea preţului cu care clienţii lui fideli s-au obişnuit în localuri. Ideea că mâncarea de stradă ar fi ieftină, gustoasă şi nesănătoasă a fost demolată, în Toamna Orădeană, mai ales sub aspectul costului.
De altfel, lăsaţi în „sufragerie” în Piaţa Unirii, vendorii orădeni adunaţi sub sloganul „Taste of Oradea” au făcut cu greu faţă concurenţei străinilor de oraş, din Street Food Festival, desfăşuraţi la Cetate. Cel puţin pentru unii dintre participanţi, poate mai mofturoşi, Toamna Orădeană a însemnat muzică în centru şi mâncare la cetate. Varianta comasării celor două oferte culinare ar fi dovedit, din nou, limitele Pieţei Unirii, spaţioasă dacă o priveşti din văzduh dar mai degrabă nefuncţională ca spaţiu de festival, la nivelul solului.
Arad?
Cât nu a constituit un magnet în sine, oferta muzicală a întregit cu succes atmosfera din cele două locaţii. Micile derapaje n-au făcut decât să stârnească hazul miilor de orădeni care şi-au dat întâlnire în Toamna Orădeană. Joi seara, de exemplu, Ioana Ignat a încercat să întreţină dialogul cu publicul doar că „foarte bine, Arad!” a stârnit mirare, râsete şi comentarii între orădenii din public. „Să nu uite să mulţumească Timişoarei, la final!” a venit o reacţie, din partea publicului care a urmărit concertul tinerei artistei în transmisiunea online de pe Bihon.ro.
Vineri, ajunşi la scena din Cetate cu o întârziere de vreo 40 de minute, Viţa de Vie au ridicat orădenii în picioare şi le-au pus în mişcare capetele. Adevărul e că trebuie depus efort să stai tolănit când la scenă se urlă live „Basul şi cu toba mare”…
Între timp, în Piaţa Unirii erau aşteptaţi Zdob şi Zdub, care, de altfel, şi-au pus între primele piese „Moldovenii s-au născut” şi la biss „Bună dimineaţa”. Desigur, nicio aluzie la faptul că unii ar putea prinde zorii în centru – la Oradea, distracţia e cu măsură chiar şi-n festival.
Spre 15.000 de persoane se estimează că au participat sâmbătă, la festivalul din Piaţa Unirii, care i-a urcat pe scenă şi pe orădenii Marius Pop şi tatăl său Călin Pop, lider al trupei Celelalte Cuvinte, In Fusion.
Capetele de afiş au fost Lora, imposibil de omis datorită ţinutei şi dansului şi Smiley. Showman cu instinct, acesta şi i-a apropiat pe orădeni când le-a cerut să fie actori într-o filmare cu mesaj de dragoste către tenismena Simona Halep, devenită numărul 1 mondial. Coada la poze şi autografe, la final, a venit ca o confirmare a unei prestaţii apreciate.
Ziua Oradiei
În ultima zi din Toamna Orădeană, duminică, urma să se termine cu focuri de artificii. Separată de Toamna Orădeană de câteva zile, Ziua Oradiei urmează să fie aniversată joi, în 12 octombrie. Conform tradiţiei, programul va conţine o suită de manifestări oficiale, la care orădenii sunt invitaţi să ia parte.
Program
11.00 – 11.50
Şedinţa Festivă a Consiliului Local al municipiului Oradea 12 octombrie 2017, Primăria Oradea, Sala Traian Moşoiu,
– Întâmpinarea oficialităţilor şi ocuparea locului în sală
– Intonarea Imnului Naţional al României
Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
– primarul municipiului Oradea – Ilie Bolojan
– invitat al instituţiei
Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie,
orele 12 – 13.10
12.00 – 12.05 Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv
12.05 – 12.07 Intonarea Imnului Naţional al României
12.07 – 12.15 TE DEUM oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea
12.15 – 12.30 Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
– primarul municipiului Oradea – Ilie Bolojan
– invitat al instituţiei
12.40 – 13.00 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român
13.00 – 13.05 Realizarea dispozitivului de defilare
13.05 – 13.10 Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
Casa Memorială Aurel Lazăr din str. Aurel Lazăr nr. 13
13.15 – 13.20 Casa Memorială Aurel Lazăr Intonarea Imnului Naţional al României
13.20 – 13.30 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Placa Comemorativă de pe faţada Casei Memoriale Aurel Lazăr
Statuia Aurel Lazăr din Calea Republicii
13.35 – 13.37 Statuia Aurel Lazăr Intonarea Imnului Naţional al României
13.37 – 13.45 Alocuţiune privind personalitatea lui Aurel Lazăr, rostită de: invitat al instituţiei
13.45 – 13.55 Festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Aurel Lazăr
13.55 – 13.57 Realizarea dispozitivului de defilare
13.57 – 14.00 Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului
Citiți principiile noastre de moderare aici!