S-au reluat întâlnirile cu principalele instituții ale județului Bihor, întâlniri devenite deja tradiționale. În Centrul de Afaceri din Cetatea Oradiei, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Bihor (ITM) s-a prezentat cu „artileria grea”, adică cu patru dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi: Marius Rotar – Inspector Șef, Emilia Merce – Șef Serviciu Evidență, Nadia Racz – Inspector Șef Adjunct Relații de Muncă și Nicolae Hoduț – Inspector Șef Adjunct SSM. Aceștia i-au avut ca parteneri de discuții pe reprezentanții FPB, cu care preț de aprox. două ore au întors pe toate fețele probleme de interes comun, cu care se confruntă companiile private ale județului și ITM-ul.
Președintele FPB, Ioan Lucian, a evidențiat colaborarea deosebită pe care cele două instituții o au, menționând că această colaborare este un exemplu național.
Temele aduse în discuție au fost: munca la negru, accidentele de muncă, voluntariat, zilieri și despre noul Cod al Muncii, care prezintă multe carențe în opinia mediului de afaceri. „Dorim să fim parteneri în eradicarea muncii la negru, a concurenței neloiale și a tuturor factorilor perturbatori care afectează bunul mers al activităților economice a mediului de afaceri bihorean”, și-au exprimat dorința în mod public cei de la FPB. „Avem toată deschiderea și receptivitatea la propunerile și inițiativele constructive ale mediului de afaceri, cum de asemenea vom fi foarte motivați și fermi în cazurile în care legea va fi încălcată”, a declarat Inspectorul Șef al ITM, Marius Rotar, propunând totodată intensificarea dialogului ITM-Mediul de Afaceri, prin întâlniri trimestriale.
Inspector Șef Adjunct SSM, Nicolae Hoduț a făcut referiri la înmulțirea cazurilor de accidente la locul de muncă, ca urmare a neglijențelor manifestate atât de conducătorii companiilor cât și de angajați. Doamna Nadia Racz, Inspector Șef Adjunct Relații de Muncă, a abordat un subiect mai sensibil legat de atitudinea ostilă de care au dat dovadă unii patroni, în timpul efectuării unor controale de către reprezentanții ITM, dar a adus în discuție și câteva prevederi ale noului Cod al Muncii. Un dialog interesant pe tema evidenței angajaților a avut loc între doamna Maria Sabin, vicepreședintă a FPB și doamna Emilia Merce, Șef Serviciu Evidență.
Concluzionând că parteneriatul dintre cele două instituții nu poate avea decât efecte benefice pentru mediul de afaceri, participanții au fixat următoarea întâlnire în prima săptămână a lunii decembrie 2015. Săptămânile următoare FPB va realiza un „tur de forță” având întâlniri cu principalele instituții ale județului Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!