Tarabele din pieţele orădene sunt pline ochi cu tot felul de legume si fructe. Oferta este exterm de bogată, dar cumpărătorii nu prea se înghesuie. „Din păcate nu ne putem bucura de recolta bogată deoarece nu avem cui să vindem. Faţă de anul trecut vânzările s-au înjumătăţit cu toate că preţurile nu sunt mai mari”, ne-a spus Iuliana Duţu, o producătoare care îşi vindea marfa în Piaţa Cetate din Oradea.
În acest timp cupărătorii, puţini la număr şi în mare majoritate pensionari, se îndreptă către producătorii care vând la preţul cel mai mic. „Preţurile sunt mai mici în Piaţa Cetate de aceea chiar dacă locuim în Rogerius preferăm să venim până aici să facem cumpărăturile. La pensiile noastre, orice bănuţ contează”, a spus Maria D., o pensionară află ieri la cumpărături.
Oferta
Cu toate acestea, gospodinele adevărate nu renunţă la murăturile de casă şi la zacuscă. „Anul acesta nu voi pune prea multe murături şi zacuscă dar tot o să pun. Cele făcute de mine nu se pot compara cu cele aflate în comerţ, nemaipunând la socoteală faptul că sunt mult mai sănătoase nu pline cu conservanţi şi tot felul de amelioratori”, a precizat orădenca Ioana I.
Ieri în Piaţa Cetate cemercianţii vindeau gogonelele cu 1,50 lei, conopida cu doi lei, varza cu 1,50. Pentru un kilogram de ardei kapia se cerea între 2,50 şi 3,50 lei iar un kilogram de gogoşari costa 3,50 lei. Castraveţii puteau fi cumpăraţi cu 2,50 – 3,50 lei, ceapa uscată cu 1,50 lei ridichile cu un leu legătura, iar roşiile cu 2-3 lei/kilogramul.
Şi la capitolul fructe pieţele sunt foarte bine aprovizionate. Perele se vindeau cu 3,5 lei, preţurile la mere variau în funcţie de soi şi de calitate între 1,50 şi 2,50 lei, prunele costau 4 lei kilogramul, piersicile 3 lei, strugurii 2 lei la lel ca şi gutuile.
„Eu sunt din judeţul Arad şi am mai vândut în piaţa şi în Arad, dar şi acolo vânzările sunt foarte mici comparativ cu anul trecut”, a precizat o comerciantă care-şi vindea produsele ieri în Piaţa Cetate.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!