Toaleta pe care fosta conducere a Spitalului de Copii a dat 10.000 de euro a făcut valuri în presă şi în rândul opiniei publice. În grupul sanitar şi în camera pentru centrala termică de la Şcoala din Ineu vor fi îngropaţi de 10 ori mai mulţi bani. Printr-o hotărâre de guvern, în acest scop au fost alocaţi 3 miliarde de lei vechi.
Şi actualului primar suma i se pare exagerat de mare, dar spune că atunci era viceprimar, deci nu el a iniţiat hotărârea şi nici nu era ordonator de credite. Scandalul a fost adus în atenţia presei de directorul adjunct cu delegaţie Ioana Constantin care spune că avea de ales „ori să înghită hoţia, ori să fur cu ei”. Directorul Constantin susţine că primele discuţii pe tema investiţiilor care înghit sume nejustificate au apărut după ce la şcoala aparţinătoare din Botean „s-au zugrăvit două săli cu 750.000 lei vechi. Am aflat numai din folclor de bani, în consiliu nu s-a discutat niciodată. Aici este Omerta”, susţine directorul.
„În Consiliul profesoral, dar nici în Consiliul de administraţie, atât timp cât am făcut parte din acesta, nu s-a suflat nici o vorbă despre bugetul instituţiei şi despre investiţii. Aici este Omerta. Din folclor ştiu că pentru construcţia acestor toalete vor fi investiţi 3 miliarde de lei vechi. De la constructor am aflat că sunt peste 4,6 miliarde lei. Am văzut în presă toalete de 38 de mii de euro, dar ale noastre sunt de Cartea Recordurilor”, susţine profesorul Ioana Constantin, directorul adjunct al Şcolii cu clasele V-VIII din Ineu de Criş.
Directorul Constantin susţine că este nevoită să apeleze la mass-media pentru a afla valoarea reală a investiţiilor instituţiei pe care o conduce şi pentru a bloca risipirea banilor publici. Aşa cum consideră că s-a procedat în trecut. Ioana Constantin spune că discuţiile despre investiţii, care au culminat cu demisia fostului director Sanda Radu, au început odată cu lucrările la şcoala aparţinătoare din Botean. „Acolo pentru că au zugrăvit două săli şi s-au trezit apoi că trebuie să facă subzidirea au fost înregistrate lucrări de 750.000 lei vechi. ”, spune directorul adjunct. Ioana Constantin spune că împreună cu actualul director au preluat conducerea Şcolii din Ineu de Criş doar cu condiţia să aibă posibilitatea să
„introducem legea şi transparenţa în şcoală. Eu nu mă cramponez de funcţia de director”, susţine adjunctul de la Ineu. Ioana Constantin anticipează, din experienţa pe care o are privind curăţenia, la alte grupuri sanitare de la o altă şcoală din comună. „Aici va fi un miros insuportabil, grupurile sanitare sunt chiar la ieşirea din şcoală, nu avem apă, noi avem şi copii romi care sunt certaţi cu curăţenia. O să cer să vină şi Direcţia de Sănătate”.
Bani de la Guvern
„Doamna director are acces la toate documentele fiindcă este în conducerea şcolii. Nu cred că ar trebui să vorbească din folclor, ci cu acte. Au fost sesizări şi la noi, l-am rugat şi pe domnul primar de Ineu să vină pe la Inspectorat să discutăm care este situaţia. Mi-a spus că au toate avizele pentru proiect. Dacă într-adevăr toaletele au fost gândite prost, e răspunderea proiectantului”, spune inspectorul general Dorel Luca. Primarul de Ineu confirmă sumele pe care Şcoala din Botean, respectiv cea din Ineu le-au primit prin hotărâre de guvern. Un miliard, respectiv trei miliarde.
„Noi am eliberat certificatele de urbanism pentru construcţia de la şcoală în baza faptului că au fost emise avize de la Inspecţia în Construcţii şi Pompieri. Banii s-au obţinut prin hotărâre de guvern, iniţiată de fostul primar liberal Ioan Şanta. Eu nu am fost atunci ordonator de credite, eu eram viceprimar. Licitaţia a fost organizată de şcoală şi au fost cinci firme”, spune şeful Primăriei Ineu Dumitru Togor. Primarul admite că suma este cam mare pentru nişte grupuri sanitare, dar spune că trebuie văzută nota de fundamentare în baza căreia au fost acordaţi bani.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!