Anul trecut, la concursul de titularizare s-a pus accent pe rolul şcolilor în acest proces. Profesorii se titularizau în şcoala în care îşi obţineau titularizarea. Astfel, au fost 55 de centre de examen în tot Bihorul, unităţile de învăţământ având şi posibilitatea de a se asocia între ele, acolo unde nu dispuneau de câte o normă întreagă, pentru a organiza un asemenea concurs.
Legea Educaţiei nr. 1/2011, adoptată prin asumarea răspunderii în timpul mandatului ex-ministrului Funeriu, îşi propunea descentralizarea, iar prin normele metodologice venite ulterior, examenul de titularizare chiar a căpătat un puternic accent local. Cu avantajele şi dezavantajele sale.
Controlul „era imposibil”
PDL a făcut rocada cu USL, iar în varianta 2013, concursul de titularizare îşi va recăpăta vechea faţă. Vor fi doar patru centre de examen, toate în Oradea. Dascălii nu vor mai fi titulari doar în şcoala în care dă examenul, ci „în sistem”. Inspectorul şcolar general Daniel Negrean (PNL) spune că s-a plecat de la o dorinţă a sindicatelor. „E o discuţie mai largă. Totul a pornit de la faptul că sindicatele au dorit să fii titular în sistem, nu în şcoală, doarece altfel dascălii ce se titularizau nu mai puteau beneficia şi de mobilitate”, ne-a declarat Negrean. Mobilitatea nu este însă „hiba” cea mai mare găsită titularizării descentralizate. S-a constatat că anul trecut au fost profesori care, deşi au avut note mari, nu au reuşit să se şi titularizeze numai pentru că au nimerit într-un centru de concurs în care concurenţa a fost mai mare decât în alte centre, din alte zone geografice. „S-a dorit ca cel cu nota mai mare să aibă postul cel mai bun, ca să mergem pe principiul acesta – cei mai buni să intre în sistem”, motivează inspectorul general Negrean renunţarea la „încercarea” de anul trecut. Totuşi, Negrean nu este nici el convins că, revenindu-se la vechiul sistem de titularizare, va fi mai bine. „O să vedem care formulă este mai benefică”, afirmă, prevăzător, şeful ISJ Bihor, admiţând că s-a dorit inclusiv o mai atentă monitorizare a concursului, de la nivelul inspectoratelor şcolare. În 55 de centre, cum a fost în 2012, „era aproape imposibil”, susţine el.
Semn că ISJ Bihor nu a făcut ce-a vrut, ci ceea ce i s-a cerut de la minister. Daniel Negrean ne-a declarat că Bihorul ar fi dorit să organizeze concursul măcar cu o componentă zonală: „Noi am vrut să facem centre de examinare la nivel de sector”. Adică măcar pe zone de judeţ: Oradea, Marghita, Salonta, Beiuş, Aleşd. Cum de la Bucureşti s-au interzis asemenea iniţiative, se pot ivi iar situaţii în care un profesor din Valea lui Mihai să-şi obţină catedră de titular la… Ştei!
„Centralizare!”
Ieri, deputatul UDMR Szabo Odon acuza demersul Ministerului Educaţiei, văzând o puternică tentă re-centralizatoare în noua manieră de organizare a concursului de titularizare. Szabo spune că această manieră vine în contradicţie cu actele normative în vigoare, atât cu Legea Educaţiei, cât şi cu normele metodologice. L-a şi întrebat în scris pe ministrul Remus Pricopie „ce fel de măsuri credeţi că trebuie luate ca Legea să fie respectată?”. Potrivit parlamentarului UDMR, modalitatea de organizare a examenului de titularizare în acest an s-a făcut „prin indicaţii transmise telefonic de la minister”.
Daniel Negrean transmite că normele metodologice au fost schimbate prin ordine de ministru şi că revenirea la vechea formă s-a realizat deoarece „în acest an, ministerul a dorit cumva ca, datorită unor sesizări”, dascălii cu note mari să se poată titulariza. Nu mai contează unde…
Centre la titularizare
Iată cele patru centre din Oradea, unde se va ţine examenul de titularizare pentru judeţul Bihor, în luna iulie:
Liceul Onisifor Ghibu – pentru profilul real;
Colegiul Naţional Mihai Eminescu – pentru profilul uman;
Colegiul Tehnic Mihai Viteazul – pentru învăţământul tehnic şi special;
Şcoala Dacia – pentru învăţământul preşcolar şi primar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!