Cârcotaşii pun acest lucru pe seama refuzului categoric al Olandei de a ne primi în Spaţiul Schengen în acest an, spunând că este ordin de sus de a fi mai stricţi cu transporturile din această ţară. Reprezentanţii organelor locale de control: Garda Financiară Bihor, Direcţia Agricolă Bihor şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor ne-au declarat că ei îşi fac doar datoria.
„În urma unui tir cu flori din Olanda descoperit la Bucureşti, care nu avea forme legale, s-a început verificarea şi altor transporturi similare. Există suspiciuni de existenţă a unei bacterii în transportul respectiv, drept urmare monitorizăm toate celelalte transporturi similare. Aşteptăm şi noi rezultatele analizelor de laborator”, ne-a declarat Călin Gal, comisarul-şef al Gărzii Financiare Bihor. De vineri până luni, prin Vama Borş au trecut şase astfel de transporturi, patru dintre ele fiind reţinute în vamă la ora închiderii ediţiei.
Bulbi de lalele improprii însămânţării, opriţi la vama Bors
TIR-urile cu flori şi material săditor din Olanda sunt strict verificate în vămi. „Grada Financiară ne-a solicitat să prelevăm probe dintr-un lot de bulbi de lalele destinat pieţei interne, transport sosit duminică seara în Vama Borş din Olanda”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Inspectorii fitosanitari din cadrul DA Bihor au prelevat probe care au fost trimise la Bucureşti în vederea expertizării lor.
Deficienţe
„La o minuţioasă verificare a bulbilor prin înlăturarea învelişului protector am constatat prezenţa unor leziuni care par a fi cauzate de prezenţa unor dăunători precum şi suprafeţe tumeficate şi coloraţii ceea ce conformă suspiciunea prezenţiei unor agenţi patogeni la acest transport de bulbi de lalea”, a spus şeful DA Bihor.
Conform specialiştilor plantarea acestui material săditor poate cauza pe lângă o germinaţie slabă şi apariţia unor boli dau chiar dăunători fapt care ar duce la infestarea solelor ce urmează a fi însămânţat afectând totodată şi alte culturi de plante. „Chiar şi în situaţia în care probele de laborator un vor confirma aceste suspiciuni din punct de vedere al calităţii acest material săditor este clar că nu poate fi introdus pe piaţă”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Producătorii, indiferent din ce ţară a Unuinii Europene, trebuie să elimine aceşti bulbi din loturile care urmează a fi însământaţte având obligaţia chiar să le distrugă dar nici într-un caz să le pună în vânzare pe piaţă, spun specialiştii.
Până în prezent au fost prelevate 19 probe din patru transporturi. Doi transportatori întorcându-se din proprie iniţiativă în Olanda cu încărcătura.
Citiți principiile noastre de moderare aici!