În Muzeul Mineritului, ghidul prezintă istoricul minei Farcu în care s-a păstrat un motor imens pentru tractarea vagoneţilor cu minereu precum şi alte echipamente folosite de mineri
Adiacent galeriei principale se află un fel de grotă mai uscată unde se folosea dinamita pentru spargerea stâncilor precum şi o galerie mult mai înaltă şi mai încăpătoare, deocamdată închisă publicului.
Galerie cu acustică
„Această galerie, care are toţi pereţii acustici, va fi amenajată ca o sală pentru concerte simfonice. În galeria principală vom mai amenaja un trenuleţ turistic şi, de asemenea, dorim să mai amplasăm şi un lift”, a explicat ghidul.
Tot acesta mai povesteşte vizitatorilor cum a fost descoperită Peştera cu Cristale, cu ocazia prăbuşirii unei plafon la o dinamitare în mină.
Chiar deasupra intrării în mina Farcu, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor a amenajat punctul de lansare a tirolienei. Şi în aceeaşi zonă a fost amenajată sâmbătă şi duminică şi scena pentru artiştii invitaţi.
Concerte folk
În ton cu peisajul au concertat Melaz şi Sabin Mureşan, axaţi pe muzică folk iar spre seară a venit rândul concertului Nagual – Ancient and Tribal Music.
Manifestările au fost completate duminică de cântece şi dansuri tradiţionale, din zona Roşia dar şi din întreaga zonă a Defileului Crişului Repede.
Evenimentele susţinute şi de Primăria Roşia au făcut parte din proiectul „Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, derulat de CAPDD Bihor cu finanţare prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Fondul Global pentru Mediu. Proiectul de la Roşia se derulează în perioada 2012 – 2013, prin Programul de Granturi Mici, la o valoare de 267.270 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!