Marti, primarul a ţinut să informeze mass-media că a fost informat de Ministerul Mediului că planul de termoficare a Oradiei a fost declarat adminisibil. Se mai aşteaptă doar un aviz final, în fapt doar o formalitate. De altfel, recent, ministrul Borbely declara la Oradea că CET-ul se va retehnologiza din bani europeni. Prin proiectul depus, ElectrocentraleOradea SA va dispune de o centrală termică pe gaz şi se vom avea parte de două magistrale noi, în lungime de 13 kilometri.
Bolojan a făcut cunoscut şi planul de acţiuni ce va trebui pus în practică de CET Oradea pentru realizarea indicatorilor de performanţă asumaţi în faţa finanţatorului european. Printre obiectivele importante: ridicarea nivelului încasărilor la CET. Directorului Dragoş Gligor i s-a fixat un grad de colectare de 85% pentru 2011, grad care e prevăzut a creşte până la 98%, în 2015! În prezent, gradul de colectare al CET e sub 70%. Jb l-a întrebat pe primar ce se întâmplă dacă Gligor nu-şi îndeplineşte obiectivul. „Dacă nu-şi atinge obiectivele, conducerea actuală va pleca!”, a afirmat Bolojan.
77 milioane de euro. E valoarea proiectului de retehnologizare a CET Oradea, cu sistemul de transport aferent.Proiectul depus de Primăria Oradea a fost declarat finanţabil, însă pentru implementarea sa s-au impus o serie de condiţii, ce ţin de rentabilizarea activităţii CET. Adică, europenii s-au oferit să finanţeze, dar vor să vadă şi rezultate.
Presiune pe CET Oradea?
Marti, primarul Oradiei a promis că dacă Electrocentrale SA nu se va ţine de obiective, va delega serviciul de gestionare a termiei în Oradea către terţi. Bolojan merge de la ideea că pe consumatorul final nu-l interesează atât cine îi furnizează serviciile, ci preţul şi calitatea acestora.
Iată ce prevede planul de acţiuni, întocmit de municipalitate în acest sens. Se vrea limitarea duratei medii a întreruperilor neprogramate, de la 8 ore – cât e prevăzut pentru 2011, la 5 ore – cât figurează la nivelul anului 2015. Azi, echipele de intervenţie ale CET lucrează doar într-un singur schimb. Din luna aceasta vor fi două schimburi, dar vor trebui la un moment dat trei schimburi. Alt criteriu de performanţă e dat de costul cu forţa de muncă, raportat la totalul veniturilor. Pentru 2011 e 16%, pentru 2015 va trebui să fie doar 11%. „Trebuie reduse numărul de posturi. Inevitabil, aceasta va trebui să fie politica celor din conducerea CET”, a declarat ieri edilul-şef orădean.
O altă condiţie importantă se referă la eficientizarea colectării sumelor de la consumatori de către CETOradea. Dacă directorul Gligor Dragoş nu ajunge anul acesta la 85%, primarul Bolojan promite că-l va pune pe liber
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!