Elevii de la profilul Protecţia Mediului ( IXF, XE, XIF, XIIF) ai Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea însoţiţi de directorul colegiului, Filimon Ruben şi profesorii Filip Marinela, Nagy Aurelia, Musca Florina, Maghiar Ramona, Covaciu Mihaela şi Vinţeler Lucian au participat la o acţiune de ecologizare a unei zone a malurilor Crişului Repede, activitate extracurriculară din săptămâna 2-6 aprilie 2012 –Şcoala altfel – a catedrei de Protecţia Mediului dar şi din cadrul proiectului „Cunoaşterea, protejarea şi ameliorarea mediului prin activităţi educative în şcoală şi în comunitate”, proiect finanţat de Primăria Oradea.
La acţiune au participat şi specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea (director tehnic dr. Ing. Dorel Dume, Anca Mihociu -purtător de cuvânt, Mihoc Marcela- specialist) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor (Loredana Tîrţ -purtător de cuvânt) instituţii partenere în proiect.
Sectorul în care şi-au desfăşurat acţiunea de ecologizare a fost malul drept şi stâng al râului Crişul Repede pod Decebal – pod Pontoane. Participanţii au derulat o suită de activităţi: curăţare zonă, colectarea selectivă şi transportul deşeurilor depozitate pe malurile râului, sortarea PET-urilor şi compactarea acestora cu dispozitivul EDUPET, un aparat de compactare la cald a recipientelor PET post-consum, care evită formarea deşeurilor -activitate demonstrativă ( lecţie eco) din cadrul programului educaţional şi concursului naţional Şcoli pentru un viitor verde- EDUPET, în care mai sunt implicaţi. „Aceste proiecte reprezintă un nou prilej de a ne mobiliza prin manifestări menite să atragă atenţia comunităţii locale, asupra necesităţii protejării mediului în care trăim şi nu în ultimul rând să promoveze principiile ecologice şi dezvoltarea durabilă”, spune profesorul Nina Muscă.
Protejarea mediului este o problemă fundamentală pentru societatea contemporană. Trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la generaţia viitoare. Degradarea continuă a mediului înconjurător ce se petrece chiar sub ochii noştri este un factor major al unei crize de civilizaţie şi este cauzată de intervenţia omului în natură. Pentru a se stopa această influenţă nocivă, autodistrugătoare în esenţa sa pentru omenire, pledăm în favoarea unei educaţii ecologice autentice a generaţiilor actuale de elevi.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!