Mai mulţi agenţi economici, dar şi Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, îi ajută pe liceeni să-şi dezvolte valori şi abilităţi de viaţă. Printr-o convenţie de practică, şase tineri de la Colegiul Tehnic „Transilvania”, coordonaţi de prof. ing. Letiţia Aron, îşi dezvoltă deprinderi la cantina Centrului Social „Maria Rosa” al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. Sub îndrumarea Letiţiei Aron şi a tutorelui de practică Adela Dejeu, cei şase tineri de la specializarea bucătar-ospătar sunt ajutaţi să-şi atingă obiectivele, să aibă încredere în forţele proprii, să aibă o viziune corectă asupra realităţii şi mai multă obiectivitate în evaluarea propriilor puncte forte.
„Am pregătit împreună meniurile, am conservat legume şi fructe pentru iarnă, am igienizat, am învăţat cum să servim masa, dar mai mult am încercat să-i învăţ să fie pregătiţi pentru viaţă, pentru un loc de muncă. Nu neapărat pentru a fi bucătari desăvârşiţi, ci în special pentru a fi responsabili”, a declarat Adela Dejeu, tutorele de practică din partea Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Alţi colegi de-ai lor de la celelalte profiluri (bucătar-ospătar, turism şi alimentaţie publică) fac practică în domeniul HORECA din oraş.
„Obiectivul general al instruirii practice a elevilor desfăşurate la agenţii economici este dobândirea competenţelor necesare integrării şi menţinerii pe o piaţă a muncii modernă şi dinamică”, a explicat prof. Letiţia Aron, inginer în industria alimentară.
În cadrul desfăşurării practicii, elevii sunt familiarizaţi cu programul de lucru, cu operaţiile tehnologice specifice calificării lor, cu instrumentele şi echipamentele de lucru, învaţă să colaboreze cu colectivul de muncă, dar şi munca în echipă, cunosc şi îşi organizează atribuţiile ori sarcinile care le revin pe parcursul unei zile.
„Colaborarea cu agenţii economici decurge foarte bine. Profit pentru a le mulţumi, pe această cale, tuturor agenţilor economici pentru ajutorul pe care ni-l oferă în pregătirea elevilor pentru activităţile lor ulterioare şi pentru viaţă – de ce nu?”, a mai punctat profesorul de la Colegiul Tehnic „Transilvania”.
„Este o experienţă plăcută, am învăţat să gătesc, dar şi să relaţionez cu ceilalţi. Consider că practica mă va ajuta pentru ceea ce urmează să fac în viitor”, a declarat Monica Fazecaş, una dintre elevele practicante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!