Generația tânără din comunitățile locale va fi învățată să conștientizeze valorile din aria naturală protejată și va fi implicată în activități de monitorizare a speciilor de interes conservativ.
Centrul Pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) – filiala Pădurea Craiului, administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, derulează proiectul „Descoperă comorile Pădurii Craiului”. Proiectul se va desfășura în perioada aprilie – septembrie 2018.
În cadrul proiectului vor fi create instrumente educative participative pentru monitorizarea unor specii protejate din sit (kituri de monitorizare) care vor fi puse la dispoziția școlilor din comunitățile locale pentru desfășurarea de activități în colaborare cu administrația sitului.
De asemenea, vor fi organizate activități de educație ecologică non-formală în care vor fi implicați cel puțin 60 de elevi. Aceştia vor participa la trei aplicații în natură de tip treasure hunt (vânătoare de comori), în comunele Vârciorog, Vadu Crișului și Roșia, precum și la o mini tabără „Junior Ranger” în comuna Șuncuiuș.
„Parcurgerea unor trasee reprezintă un mod plăcut și interactiv de descoperire a zonelor cu valori naturale din locul în care tinerii trăiesc, de descoperire a speciilor de plante și animale protejate, de cunoaștere a rolului acestora în ecosistem și a modului de monitorizare și protecție a lor”, a arătat Andrei Acs, președinte al CAPDD Bihor – filiala Pădurea Craiului.
În cadrul întâlnirilor vor fi susținute și scurte workshopuri de fotografie, astfel încât participanții să parcurgă noțiuni de bază, pentru realizarea unor fotografii reușite în cadrul excursiilor.
Proiectul „Descoperă comorile Pădurii Craiului” este finanțat în cadrul programului Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate 2018, de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, având o valoare totală de 33.760 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.660 lei iar cea a CAPDD Bihor – filiala Pădurea Craiului este de 14.100 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!