Oamenii de afaceri se formează de la vârste fragede. Nu neapărat pe băncile şcolii. Vacanţa de vară poate fi utilă elevilor. Jucându-se, pot învăţa să facă afaceri.
În luna iulie se lansează „Şcoala antreprenorială de vară pentru elevi”. Aceasta are două programe: „Este afacerea mea!”, pentru elevii de gimnaziu şi „Fii întreprinzător!”, pentru elevii de liceu. Proiectul este implementat de Asociaţia Marketex. „Programul are ca scop trezirea spiritului întreprinzător în elevi, pentru că noua eră este cea antreprenorială”, a precizat Flaviu Porojan, manager de proiect.
Despre proiect
Misiunea proiectului este de a dezvolta spiritul antreprenorial în rândul tinerilor de liceu şi gimnaziu, bazat pe metodologii prin care copiii exersează şi dobândesc aptitudini fizice şi intelectuale esenţiale pentru dobândirea succesului în cultura în care trăim.
Programul şcolii va include proiecte şi jocuri interactive, precum şi întâlniri cu antreprenori locali de succes. Mentorii vor încerca să descopere talentul sau lucrurile de care participanţii sunt pasionaţi. În cadrul evenimentului va avea loc o „Gală ideilor de afaceri”, unde vor fi prezentate şi premiate propriile afaceri. De asemenea, vor fi făcute vizite la antreprenorii care au afaceri de succes.
În cadrul „Şcolii antreprenoriale de vară”, elevii vor fi stimulaţi să-şi urmărească propriile pasiuni şi puncte forte şi să-şi adapteze programul la ritmurile diferite de învăţat. Elevii vor fi evaluaţi prin asemenea metode încât să le fie sprijinite progresele şi realizările.„Grupul ţintă al proiectului este format din două grupe de elevi de liceu din clasele X – XI, a câte 20 de participanţi şi două grupe de elevi de gimnaziu din clasele VI – VIII, a câte 20 de participanţi”, a explicat managerul de proiect.
Proiectul se va derula în Cetatea Oradea, în luna iulie, două zile pe săptămână, a câte patru ore pentru fiecare grupă. În prezent se lucrează la un formular de înscriere şi la un site al proiectului, care va fi afişat pe facebook.
Trainerii proiectului vor fi Gyongyi Dezsi, Norbert Banto, Sebastian Rencsik şi Flaviu Porojan. Rolul lor este să faciliteze procesul de învăţare punând accent pe descoperire, autoexprimare şi activităţi în grupuri mici. „Antreprenoriatul nu mai este un stil de viaţă alternativ al câtorva întreprinzători. A te pregăti pentru supravieţuire prin propria ta inteligenţă este o necesitate absolută în această lume incertă şi dominată de reducerea costurilor. Într-adevăr, se pare că, în zilele noastre, toţi se gândesc la antreprenoriat. Şi bine fac. Este cu adevărat ultima linie de apărare”, subliniază Flaviu Porojan.
Învăţare prin joacă
„Joaca este fundamentală pentru învăţare: este modul natural al curiozităţii şi al imaginaţiei. De asemenea, este şi principalul mijloc prin care copiii exersează şi dobândesc aptitudini fizice şi intelectuale esenţiale pentru dobândirea succeselor în cultura în care trăim.
Prin joc, copiii învaţă să îşi facă prieteni, să-şi depăşească fricile, să-şi rezolve problemele, şi, în general să preia controlul asupra propriilor vieţi”. Acestea sunt câteva dintre principiile afişate pe pagina de facebook a „Şcolii”, care stau la baza proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!