Tinerii intreprinzatorii vor putea să îşi înfiinţeze firme de tipul SRL-D. Ordonanţa de Urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 103 din 09/02/2011. Normele pentru înfiinţarea acestora fiind deja trimise către ONRC.
Astfel anual se vor aloca sume pentru minimum 1100 de IMM-uri. Pentru acest an s-au alocat până acum 21 milioane lei în bugetul AIPPIMM.
Sprijin
Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) acordă alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 euro. De fondurile nerambursabile poate beneficia atât tânărul care obţine credit, cât şi tânărul care cofinanteaza planul de afaceri din surse proprii.
Pentru obţinerea de credite bancare se acordă garanţii de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro. CAS-urile datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult paru salariaţi, dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.
Întreprinzătorii debutanţi sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.
Solicitanţii trebuie să fie tineri debutanţi în afaceri, adică să aibă până la 35 de ani. De asemenea, aceştia trebuie să nu mai fi deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă. Să aibă o idee şi un plan bun de afaceri, prin care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia on-line.
Tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin diu salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare. Acesta trebuie să reinvesteasca cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent. Conform programului, facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 euro.
Facilităţile nu se pierd însă dacă microîntreprinderea se vinde, se reorganizează sau dacă sunt cesionate părţi sociale unui alt tânăr debutant, pe parcursul celor trei ani cât are calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant. Se pierd şi se recuperează integral facilităţile dacă microîntreprinderea se vinde sau se cesionează părţi sociale către alte persoane decât tineri debutanţi sau dacă facilităţile sunt obţinute prin fraude.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!