„Verificarea pe teren se va realiza pentru toate cererile de finanțare depuse în cadrul submăsurii 6.1, cu excepția proiectelor depuse în etapele lunare pentru care nu mai există disponibil din alocarea anuală, așa cum rezultă din raportul de selecție aferent etapei lunare anterioare, situație în care etapa de evaluare se va finaliza fără efectuarea vizitei pe teren”, precizează Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Această prevedere a făcut obiectul modificărilor aduse Manualului de procedură pentru evaluarea și selectarea cererilor de finanțare pentru proiecte aferente submăsurilor, măsurilor și schemelor de ajutor de stat sau de minimis aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu privire la efectuarea verificării pe teren a cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Şi anul acesta tinerii care vor să se multe la ţară vor putea să primescă bani finanţare prin intermediul acestei submăsuri.
Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole. Se doreşte astfel creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate.
Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă sunt alte obiective ale submăsurii.
Beneficiari pot fi tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.
Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 euro. Acesta se acordă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare şi 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!