Liceenii orădeni au aflat o sumedenie de lucruri noi despre Noua Zeelandă şi Islanda, în cadrul proiectului „Grow”, derulat de Asociaţia studenţească AIESEC Oradea. Una din cele mai aşteptate activităţi din cadrul acestui proiect, „Global Village”, s-a consumat marţi, 24 august, la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. Atunci, 31 de elevi orădeni au aflat, de la Sariah Parahi, o studentă venită prin AIESEC din Noua Zeelandă, că populaţia indigenă a acestei ţări mai este numită şi „maori”, că Noua Zeelandă este cea mai mare ţară exportatoare de kiwi din lume şi că are localitatea cu cel mai lung nume din lume – Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu, fapt confirmat şi de Guiness Book.
Asgeir Sigurjonsson, un student sosit la Oradea din Islanda, prin AIESEC, le-a dezvăluit tinerilor prezenţi că parlamentul islandez, numit „Athing”, este cel mai vechi Parlament funcţional din lume, care şi-a păstrat continuitatea, începută în anul 930.
„Elevii orădeni au participat şi la câteva training-uri în cadrul cărora au învăţat să vorbească în public, precum şi care sunt valorile româneşti şi personale etc. Activitatea «Global Village» a avut rolul de a-i familiariza pe tineri cu alte culturi”, a declarat Andrada Domokos, coordonatoarea activităţii.
Impresii
De asemenea, elevii au degustat din specialităţile aduse de doi studenţi străini, precum şi din cele prezentate de un student turc, Ahmet Reha Soykan, venit să lucreze în cadrul Fondului de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice – FDEC România.
„Am încercat să le oferim elevilor o zi specială. În acest fel ei au avut ocazia să observe direct, care sunt diferenţele dintre România şi aceste ţări, iar simpla oră de geografie sau istorie cu manualul în faţă a prins acum viaţă, prin prezenţa celor trei studenţi implicaţi în acest proiect”, a declarat Răzvan Isai, responsabilul cu comunicarea în cadrul AIESEC Oradea.
Elevii orădeni sunt foarte încântaţi de iniţiativa AIESEC Oradea. Ba mai mult, spun că training-urile la care au participat le vor fi de un real folos.
„Mulţumită acestei participări am avut acces la anumite informaţii la care cel mai mulţi dintre noi nu acced. În scurt timp am învăţat să fiu eficient şi să-mi organizez timpul liber, am dobândit abilităţi de comunicare şi de prezentare etc. Prin urmare, tot ceea ce am învăţat aici a fost util şi voi pune în practică”, a declarat Sergiu Doboş, unul dintre elevii participanţi.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!