Toate acestea le vor putea învăţa într-o tabără organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) şi Liga Studenţilor, la Meteocul Mănăstirii Oaşa (jud. Alba).
Tabăra Naţională Studenţească „Civilizaţia Românească” se va desfăşura în perioada 18 – 27 septembrie, la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din localitatea Găbud (Alba).
În tabără, studenţii vor simţi atmosfera tihnită a satului şi vor înţelege mai mult din profunzimea vieţii tainice a monahilor, unde dumnezeiescul şi omenescul se întrepătrund, unde esenţialul vieţii iese la suprafaţă şi se impune. Dar mai presus de orice, studenţii vor putea spune că au trăit simplu, firesc, bogat, plin şi profund.
„Activităţile taberei se vor desfăşura pe mai multe secţiuni: participarea la sfintele slujbe, activităţi practice variate, conferinţe şi discuţii cu studenţii, repetiţii de muzică bizantină, ieşiri în natură în împrejurimile mănăstirii şi pelerinaj la mormântul lui Mihai Viteazul, aflat la trei kilometri de Turda”, a declarat Oana Prajea, unul dintre coordonatorii taberei.
Aproape de problemele tinerilor
Conferinţele din tabără vor fi susţinute de părintele stareţ Iustin şi părintele Pantelimon de la Oaşa.
„Părinţii venind dintre tineri, ca fost preşedinţi ai ASCOR-ului din Timişoara, cunosc problemele şi frământările noastre; sunt intelectuali, personalităţi duhovniceşti, şi mai ales, ucenici ai părintelui Teofil Părăian, marele nostru duhovnic, care iubea atât de mult tinerii. Sunt oameni care au plecat dintr-un mediu studenţesc şi înţeleg astfel, foarte bine, poate cel mai bine, preocupările, frământările atât intelectuale, cât şi existenţiale ale studenţilor”, este convinsă Oana Prajea.
Prin această tabără, organizatorii îşi propun să promoveze cultura, civilizaţia şi spiritualitatea ortodoxă românească.
„Prin întreg programul se urmăreşte redescoperirea identităţii naţionale, a celei spirituale, oferirea şi dobândirea de modele autentice de viaţă şi de vieţuire în lume”, a mai spus Oana Prajea.
Tabăra se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul. Tinerii se vor îmbrăca în straiul românesc, vor cânta în strană şi vor trăi, mai presus de orice, bucuria credinţei.
Înscrierile pentru cea de-a doua etapă a taberei au loc până în data de 12 septembrie. Detalii despre tabără se pot obţine de la Oana Prajea, la numărul de telefon: 0744.361.943 sau la adresa de email: ascor_oradea@yahoo.com.
Întâlnire cu istorici şi actori
Oradea. Tinerii care vor participa la Tabăra Naţională Studenţească „Civilizaţia Românească” se vor întâlni cu scriitorul şi istoricul Vasile Lupaşc, autorul faimoasei cărţi „Răstignit între cruci”, un roman de mare succes şi extrem de captivant despre Viaţa lui Vlad Ţepeş. Profesorul Lupaşc le va vorbi studenţilor despre personalitatea copleşitoare a domnitorului Mihai Viteazul, despre Vlad Ţepeş şi despre alte subiecte propuse de tinerii participanţi.
Un alt invitat este actorul Mircea Albulescu, care va discuta cu studenţii pe marginea unor teme legate de cultura românească şi va comenta filmul “Mihai Viteazul”, în care, de altfel, a şi jucat un rol excepţional în anul 1971.
Citiți principiile noastre de moderare aici!