Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice (FDEC) Romania, în parteneriat cu Complexul Muzeul Tarii Crisurilor (Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” şi „Ady Endre”) şi cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Ady Endre” şi Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, au lansat ieri proiectul „Educatia Muzeala, instrument de promovare a memoriei valorilor umane”. Proiectul are ca scop promovarea patrimoniului local şi a valorilor umane, prin folosirea de metode inovatoare, de elemente de pedagogie muzeală.
„Proiectul va duce la promovarea şi percepţia muzeului ca un loc atractiv, ca un spaţiu al procesului educaţional care combină istoria, literatura şi metodele moderne de învăţare, cu potenţial de replicabilitate la nivelul întregii comunităţi orădene, dar nu numai”, a declarat Lorena Stoica, directorul FDEC România.
Caiete
Prin acest proiect, iniţiatorii lui îşi propun promovarea a trei mari personalităţi: Iosfi Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, prin instrumente de educaţie muzeală care vor fi puse în aplicaţie în cele trei muzee memoriale.
„Elevii selectaţi din liceele participante vor asimila cunoştinţe despre contribuţia celor trei personalităţi la cultura locală, regională şi universală. Inovaţia proiectului stă în testarea de către elevi a celor 900 de caiete de educaţie muzeală (câte 300 pentru fiecare muzeu implicat) care urmează să fie tipărite (în limba română şi maghiară), asigurând creşterea eficienţei procesului educaţional non-formal prin exerciţii multidisciplinare, multiculturale şi interactive”, a spus muzeograful Erika Poşmoşanu, unul din coordonatorii acestui proiect.
Caietele de educaţie muzeală vor cuprinde un scurt portret al pesonalităţii şi al muzeului, legătura acelei personalităţi cu Oradea şi legăturile dintre cele trei personalităţi, epoca în care au trăit, respectiv jocuri şi întrebări la care vor avea de răspuns elevii.
La final elevii vor participa la un concurs. Nouă dintre elevii de liceu vor beneficia de premiul oferit de iniţiatorii proiectului: cursuri gratuite pentru obţinerea permisului ECDL.
Proiectul are o valoare de 34.700 de lei, din care 25.960 de lei reprezintă finanţarea din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar 8.740 de lei, cofinanţarea din partea FDEC.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!