Câteva sute de copii au fost invitaţi de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor să se implice în activităţi de voluntariat în domeniul biodiversităţii. Instituţia derulează, în perioada martie – decembrie 2015, proiectul „Tinerii ambasadori ai naturii’’. Proiectul face parte şi este finanţat în cadrul Programului de susţinere a acţiunilor de tineret P2 al Ministerului Tineretului şi Sportului având ca prioritate implementarea de proiecte pentru valorificarea potenţialului turistic şi cultural al ţării.
„Obiectivele proiectului sunt favorizarea iniţiativei şi implicării tinerilor în activităţi de cunoaştere şi valorizare a mediului, a ariilor protejate din judeţul Bihor, în mod special, precum şi mobilizarea specialiştilor pentru susţinerea tinerilor în dezvoltarea de activităţi de valorizare şi cunoaştere a mediului’’, a informat consilierul de tineret al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Bihor, Daniela Băltăţescu.
Proiectul a fost lansat la începutul anului 2011, iar de atunci, anual, sute de copii şi tineri, prin participarea la mai multe activităţi, au ajuns să cunoască ariile protejate din judeţul nostru.
În ediţia curentă a proiectului, până în prezent, peste 150 de tineri au efectuat patru ture ghidate în rezervaţii naturale ale judeţului Bihor şi au fost informaţi cu privire la rezervaţiile din judeţ.
În natură
Ieşirile au avut loc în situl Natura 2000 – Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, la Peşterile Unguru Mare, Meziad şi Farcu precum şi la Damiş. Totodată, în cadrul proiectului elevii au participat la un atelier demonstrativ de olărit la Vadu Crişului susţinut de artizanul Petru Haşaş.
„În cadrul acestor vizite am beneficiat şi vom beneficia de sprijinul specialiştilor de la Societatea de Istorie Naturală Nymphaea, Asociaţia Urbarială «Negru Vodă» Tăşad, parteneri în proiect’’, a mai amintit Daniela Băltăţescu.
Ieşirile au avut loc în 22 martie 2015, 6 iunie şi 14 iunie 2015 cu elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr’’, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu’’, Organizaţia Naţională Cercetaşii României – Centrul Local Oradea şi voluntari ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor. Până la sfârşitul proiectului, numărul participanţilor va ajunge la 250, iar turele ghidate vor fi făcute la rezervaţia Tăşad şi la peşterile Meziad şi Farcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!