„Tinerii, ambasadori ai naturii” este titlul proiectului pe care Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Bihor îl derulează în perioada 15.05 -15.12.2014.
Proiectul are ca scop sensibilizarea şi implicarea tinerilor în acţiuni de voluntariat în zona biodiversităţii.
„Proiectul este finanţat în cadrul Programului de susţinere a acţiunilor de tineret P2 al Ministerul Tineretului şi Sportului având ca priorităte implementarea de proiecte pentru valorificarea potenţialului turistic şi cultural al ţării. Obiectivele proiectului sunt favorizarea iniţiativei şi implicării tinerilor în activităţi de cunoaştere şi valorizare a mediului, a ariilor protejate din judeţul Bihor – în mod special, precum şi mobilizarea specialiştilor pentru susţinerea tinerilor în dezvoltarea de activităţi de valorizare şi cunoaştere a mediului”, a declarat consilierul DJST Daniela Băltăţescu.
Proiectul se desfăşoară începând cu anul 2011. În fiecare an, câteva sute de tineri şi copii reuşesc să cunoască, prin intermediul activităţilor lui, ariile protejate din judeţul Bihor.
Ieşiri în natură
Până la sfarşitul lunii noiembrie a acestui an, în cadrul proiectului, au avut loc şase ture ghidate în rezervaţii naturale ale judeţului Bihor şi informarea a peste 150 de tineri cu privire la rezervaţiile din judeţ. Ieşirile au avut loc în situl Natura 2000 – Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, la Peşterile Meziad şi Farcu, în rezervaţia naturală Tăşad şi la Damiş, dar şi vizite la olari din Vadu Crişului.
„Copiii şi tinerii au aflat că «Peştera cu cristale din mina Farcu» este renumită pentru cristalele sale, fiind una dintre cele mai frumoase peşteri din lume, că pereţii sunt acoperiţi cu cristale de calcit, transparente, strălucitoare şi de diferite lungimi. La Tăşad au fost vizitate situl paleontologic, care este unul dintre cele mai importante şi bogate din ţară, aici fiind descoperite fosile de balenă pitică, delfini şi numeroase urme pietrificate ale vieţii marine din străvechea Mare Panonică. Un alt obiectiv a fost Centrul de vizitare muzeal din Tăşad”, a spus Daniela Băltăţescu.
În cadrul acestor vizite, elevii şi însoţitorii lor au beneficiat de sprijinul specialiştilor de la Muzeul „Ţării Crişurilor”, Societatea de Istorie Naturală „Nymphaea”, Ecotop Oradea, Asociaţia Urbarială “Negru Vodă” Tăşad.
De aceste ieşiri, în perioada mai – noiembrie 2014 au profitat peste 250 de elevi de la liceele „Onisifor Ghibu”, „Aurel Lazăr”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Horea” din Marghita, dar și reprezentanți ai Organizației Naționale „Cercetașii României” – Centrul Local Oradea.
„Până la sfârşitul proiectului numărul participanţilor va ajunge la 350. În proiect sunt prevăzute patru alte ture ghidate la Meziad, Defileul Crișului Repede și Tășad”, a mai precizat Daniela Băltăţescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!