La sfârşitul săptămânii trecute, specialişti şi actori de pe piaţa forţei de muncă au discutat, la sediul fundaţiei CREFOP Oradea, despre descoperirea și identificarea funcționalităților unui sistem inovativ care să anticipeze schimbările pieței muncii, pentru corelarea ofertei educaționale și profesionale cu cererea angajatorilor de forță de muncă.
„Astăzi am avut două focus-grupuri cu actorii din piaţa muncii, obiectivul lor fiind să observăm împreună cum se corelează oferta cu cererea pe piaţa muncii din zonă şi din regiune, care este trendul pe piaţa forţei de muncă şi nevoia pentru realizarea unui sistem de anticipare a schimbărilor pe piaţa forţei de muncă. Aceste schimbări trebuie să fie anticipate de către actori, astfel încât să se poată replia într-un mod relativ uşor, pentru a face faţă acestor modificări. Încercăm să vedem în ce măsură este nevoie de un astfel de sistem, pe care noi îl dorim un sistem inovator şi să vedem cum se poate asigura o guvernanţă a acestui sistem”, ne-a spus Bogdan Ciocănel, administrator la Centrul de Informare Tehnologică Irecson.
Nou pe piaţă
Proiectul în cadrul căruia s-au derulat focus-grupurile se intitulează Stagii de practică – Parteneriat pentru viitor şi este derulat de Fundaţia CREFOP. Prin acest proiect se doreşte implementarea unui model inovativ de facilitare a tranziţiei la viaţa profesională activă pentru absolvenţii de învăţământ secundar, la nivel naţional, în vederea creşterii ratei de angajabilitate a acestora.
„Proiectul va genera un efect pe termen lung, vizat în special prin abordarea integrată, personalizată, individualizată, la nivelul fiecărui membru al grupului-ţintă, dar şi la nivelul fiecărei şcoli şi comunităţi, al operatorilor economici din regiune, precum şi prin constituirea unui cadru partenerial inovativ de informare coordonată privind nevoile de instruire, respectiv nevoile actuale şi viitoare ale pieţei muncii”, a punctat Flaviu Porojan, reprezentantul CREFOP Oradea.
Practic, în cadrul proiectului se va implementa un model inovativ de servicii adresate unui număr de 140 de tineri din învăţământul secundar, corelând competenţele tinerilor din grupul-ţintă cu nevoile actuale şi viitoare ale pieţei muncii. Un alt obiectiv al proiectului este furnizarea de servicii de consiliere şi orientare în carieră pentru tinerii din grupul-ţintă, axat pe nevoile reale ale pieţii muncii, care să le permită angajarea la momentul încetării calităţii de participant, sau continuarea studiilor/cursurilor de formare, dar şi derularea programelor de învăţare la locul de muncă.
[eadvert]
De asemenea, pentru cei 140 de elevi din grupul-ţintă vor fi încheiate parteneriate, aceştia urmând a fi implicaţi în programe de internship/ firme de exercitiu, dar şi a unui sistem de informare coordonată între companii din sectorul privat şi unităţile de învăţământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!