21 de tineri din Irlanda de Nord, ajutaţi de tot atâţia elevi de la două importante şcoli orădene, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, lucrează cot la cot în beneficiul oamenilor care nu au o locuinţă decentă. Tinerii irlandezi sunt parte a unui program naţional derulat pe teritoriul Irlandei de Nord, intitulat „Youth Build”, Construcţia Tinerilor, un nume cu dublu sens. Pe de o parte elevii de pe tot parcursul ţării sunt provocaţi să construiască locuinţe decente pentru nevoiaşi în ţări mai puţin dezvoltate, iar pe de altă parte, ei sunt învăţaţi să-şi „construiască” un caracter de calitate.
„De-a lungul celor trei ani, programul Youth Build a oferit o experienţă aparte celor aproape 200 de elevi de la 34 de şcoli de pe întreg cuprinsul Irlandei de Nord care au lucrat în comunităţi locale din Polonia şi România. Acest program este o oportunitate pentru tineri cu vârste între 16 şi 18 ani de a munci în echipă, de a-şi construi încrederea în sine şi a dobândi noi abilităţi”, spune Jan Lindsay, coordonator voluntari.
Seară românească
Ca de obicei, experienţa tinerilor în România nu se va rezuma doar la construirea de locuinţe, ei vor participa şi la alte activităţi. Astfel se vor bucura de o seară tradiţională românească la care vor asista la un spectacol de dansuri şi cântece populare din Bihor, vor gusta din bucatele specifice locului şi vor vizita puncte de interes precum Băile Felix, Băile 1 Mai, Oradea sau Peştera Urşilor.
Elevii orădeni au preferat ca în vacanţă, în loc să stea pe terasă sau la ştrand, să lucreze alături de irlandezi, de alţi voluntari locali şi de familiile ce vor primi locuinţele în beneficiul celor care au nevoie de un acoperiş trainic şi sănătos deasupra capului.
„Ne-am implicat în acest proiect pentru că ne-am propus să dezvoltăm spiritul civic, să cultivăm sentimentul solidarităţii umane şi să demonstrăm că putem fi altruişti, disciplinaţi şi tenace. Ne-am angrenat în acest gen de activitate de voluntariat şi pentru că înţelegem foarte bine cât de importantă este necesitatea implicării active a elevilor în rezolvarea problemelor comunităţii, dar şi pentru că dorim să ne însuşim o atitudine sănătoasă în privinţa muncii şi a rezultatelor ei concrete. Vrem, ştim, putem şi facem… Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?”, mărturiseşte Creţiu Florica, profesor coordonator al tinerilor români.
Activităţile de voluntariat au constat în realizarea pereţilor şi acoperişului pentru două locuinţe Habitat, în pregătirea cofrajelor, prepararea şi turnarea betonului pentru alte locuinţe din cadrul proiectului „Locuinţe pentru un viitor sigur” realizat de Habiat for Humanity Beiuş în parteneriat cu Primăria Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!