Cea de-a XIII-a ediție a Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto a avut loc în perioada 23-29 iulie. La această ediție au participat tineri din Italia, România, Ungaria, Ucraina și Suedia, în calitate de creștini din Bisericile Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe și Luterane. Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au participat un grup ecumenic de opt tineri: Avram Oriana, Bianca Borha, Bălteanu Francesco, Zima Luca – de la Oratoiul „Colț de rai” din Beiuș, Voicu Tudor, Hava Șerban, Filipan Melina și Avram Cătălin de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. Aceştia au fost însoţiţi de părintele Zima Zorel. La plecarea lor, Preasfințitul Virgil Bercea le-a adresat un salut cordial și i-a binecuvântat.
[eadvert]
Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici este un membru activ al grupului organizator al acestei tabere. Colaborarea începută prin Părintele Popa Paul, director al biroului, cu Părintele Francesco Pierpaoli, prim-organizator, este rodnică și de lungă durată, astfel că, an de an, tineri din Episcopia Greco-Catolică de Oradea merg în tabără construind relații interpersonale, descoperind binecuvântarea unității în frumusețea diversității.
Actualii responsabilii delegați au fost: Părintele Zima Zorel, protopop de Beiuș, Prof. Zima Carmen, responsabil cu pastorația copiilor și tinerilor din Protopopiatul de Beiuș și Zima Miriam, din partea Comisiei pastorale pentru tineret. În acest an, Asociația „Ave Miriam”, asociație laică de pe lângă Parohia Greco-Catolică Beiuș, a organizat logistic acest demers ecumenic și a subvenționat costurile din donațiile primite din partea unor binefăcători (Sat An SRL, Centru Social Servator, SC Adriana Baidoc SRL, Furău Alexandru).
Tema biblică din acest an a fost: „Fericiți făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiți fii lui Dumnezeu” (Matei 5, 9), respectiv motto-ul acestei ediții a fost: „Port piesa mea pentru pace”!
În acest an au participat din România, pe lângă tinerii greco-catolici din Eparhia de Oradea însoțiți de părintele Zima Zorel, ortodocși din Reșița însoțiți de părintele Chioșa Nicolae și părintele Alin, romano-catolici din Dieceza de Timișoara însoțiți de acolitul medic Varga Zsolt, greco-catolici maghiari din Ungaria însoțiți de profesorii Kitty Markos, Magyar Richard și Devai Marcel, greco-catolici ucrainieni însoțiți de Anna Kilas, luterani însoțiți de pastor May, nu în tinerii gazdă italieni alături de profesor Marco Sanchioni și Elena Sanchioni, respectiv don Giorgio și sora Catherine Southwood.
În cadrul taberei, tinerii au avut parte de un program bine structurat care, prin activitățile propuse, a oferit oportunitatea conștientizării și trăirii credinței, a creșterii în înțelegerea Evangheliei (prin catehezele tematice și bilețelele zilnice cu text biblic primite în locul anaforei), a dialogului interconfesional (prin discuții pe grupuri asistate de preoți și cateheți), a cunoașterii diversității confesionale și cultuale (prin celebrarea zilnică a Sfintelor Liturghii de către fiecare preot după ritual specific propriei biserici), a explorării diversității și specificității culturale și naționale (prin seri tematice – muzică, dans, tradiții, obiceiuri).
Comunitatea orădeană și-a adus propriul aport spiritual și cultural prin celebrarea Sfintei Liturghii în data de 26 iulie, prin cateheza cu tema „Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă!” (Ioan 14,27) și prin prezentarea tradiției iei.
Trimite articolul
X“… a subvenționat costurile din donațiile primite din partea unor binefăcători….”?????
Cam exagerat spus….
Copiii și-au plătit tot ceea ce li s-a cerut: biletele de avion, costul taberei…
Puțină decență totuși în exprimarea aceasta care lasă să se înțeleagă altceva…