Tinerii voluntari ai asociaţiilor bihorene „Tineretul Voluntar” şi „Cătunul Verde” participă, în perioada 3-11 august, la activităţile proiectului Erasmus + „Intercultural stereotyps between women and men” (Stereotipuri interculturale dintre femei şi bărbaţi). Proiectul este organizat de Asociația Stowarzyszenie Twórczych Osobowości (Asociația Persoanelor Creative) din Polonia, în parteneriat cu asociația Plantogether din Cristuru Secuiesc (România). La această acțiune iau parte 28 de tineri din patru ţări: România, Ungaria, Polonia şi Slovenia. Tinerii sunt coordonați de prof. Ramona Maghiar.
În cadrul proiectului sunt abordate câteva subiecte de importanță majoră, care influențează evoluția societății noastre: rolurile de gen în societate și stereotipurile.
„Aceste două subiecte sunt prezente la nivel internațional și sunt compatibile cu respectarea drepturilor omului, respectiv cu conceptul societății democratice”, este de părere Georgeta Szabo, coordonator de proiecte în cadrul Asociaţiei „Cătunul Verde”.
Impact
„Așteptările societății cu privire la rolurile de gen, asemănările și diferențele dintre atitudini și înțelegerea rolului individual al bărbaților și femeilor, au un impact semnificativ asupra poziției ocupate de o persoană în societate. Opinia societății despre rolurile de gen nu poate coincide întotdeauna cu propria orientare a individului, această discrepanță poate provoca tensiuni în relațiile dintre individ și societate și dificultăți în îndeplinirea obiectivelor persoanale ale individului”, a completat Ramona Maghiar, coordonat de proiecte la Asociaţia „Tineretului”.
Concret, prin acest proiect, iniţiatorii lui doresc să descopere şi să analizeze stereotipurile pe care le au tinerii participanți, fiindcă ele pot încuraja prejudecata. Astfel, organizatorii proiectului vor alege stereotipurile cel mai des întâlnite şi le vor analiza, pentru a vedea care este impactul acestora asupra vieţii participanţilor şi astfel să găsească împreună metode de schimbare. Trainerul foloseşte metode de educație nonformală, care îi pot ajuta pe tineri să se pună în situații concrete, din care au ocazia să învețe ce înseamnă aceste probleme cu care societatea se confruntă. Ei fac jocuri de rol, dar şi alte exerciții interactive.
„Practic, tinerii învață cum să accepte punctul de vedere al celuilalt, cum să facă un schimb de opinii într-un mod eficient și cum pot conviețui armonios cu persoane de alt gen și cu alte convingeri, Dincolo de învățarea despre anumite probleme ale tinerilor, proiectele Erasmus+ sunt și despre a crea conexiuni între tineri din culturi diferite. Ei iau parte la activități precum vizitarea interactivă a orașului Lublin, seri interculturale și participă la emisiuni la Nowe Radio”, a mai explicat Georgeta Szabo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!