Colonelul Caba Sorin a vorbit celor prezenţi despre evoluția, în decursul anilor, a nivelului de pregătire a personalului operativ în acordarea primului ajutor medical calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.
Bilanț
Astfel că, în perioada 2008 – 2017, în cadrul „Cursului de pregătire în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare” s – au desfășurat 71 de serii de pregătire, fiind instruiți 1159 de cursanți din 15 județe, dintre care 451 de pompieri militari din județul Bihor și 616 din alte 14 județe, 13 persoane din cadrul Asociaţiei “SALVITAL” Hunedoara, 2 din cadrul Asociației Naționale de Salvamont – România, 4 din cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Oradea, 4 din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, 5 din Arad/Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vinga, 50 din cadrul Salvamont-Salvaspeo, 10 elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, 3 voluntari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, 1 din cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea și 1 angajat al Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor.
De asemenea, între anii 2015 – 2017, în cadrul „Cursului de consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe – prim ajutor calificat”, cu o durată de trei săptămâni, s-au desfășurat 20 de serii de pregătire, la care au participat 218 pompieri militari din județele Bihor, Sălaj, Satu – Mare și Alba (105 Bihor și 113 din Sălaj, Satu-Mare şi Alba).
„În perioada ianuarie – octombrie 2017, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 7190 de misiuni, dintre care 5461 intervenții ale echipajelor de prim ajutor calificat și 1729 intervenții ale echipajului de terapie intensivă mobilă, fiind asistate 7013 persoane, dintre care 6214 adulți și 799 de copii”, a declarat Inspectorul Șef al ISU Crișana.
„Salvator din pasiune”
După ce au făcut turul programului de pregătire și asistență medicală de urgență din cadrul ISU Crișana, inspectorul șef a a apreciat că structura este pregătită pentru demararea activităţii de pregătire a pompierilor.
„Din punctul nostru de vedere, acest program s-a derulat în condiții optime. Am avut candidați în fiecare an. Acest program are practic două ramuri de pregătire. Pe partea paramedicală, respectiv pe partea celorlalte riscuri gestionate de către pompieri, o pregătire în domeniul salvării în general. Se fac o serie de cursuri pe ambele linii și în final se ajunge la încadrarea acestor paramedici pe nivele de comptență”, a mai adăugat colonelul Caba.
Patru voluntari bihoreni, înscriși în programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, derulat de ISU „Crișana” Bihor, au fost prezentați în cadrul conferinței de presă. Este vorba despre Cursul introductiv pentru voluntari, care a constat în parcurgerea unor teme cu rol introductiv în domeniul situațiilor de urgență, cunoașterea profesiei
„Aici am găsit o colaborare și o înțelegere foarte bună din partea colegilor. Mă simt aici ca într-o adevărată familie și vreau să fac bine și să ajut dacă pot fără să cer nimic în schimb. Mi se pare normal. Asta ar trebui să ne lege ca români: dragostea, iubirea și ajutorul reciproc. Îmi pare rău că nu pot să mă încadrez din cauza vârstei. Sper ca cineva, pe viitor, să ne examineze și pun pariu că pot trece orice probă și să fac față oricărei examinări, chiar dacă am depășit vârsta de 27 de ani. În ceea ce privește modul în care reușim să ne ocupăm și de job și de voluntariat aș putea spune doar că noi facem timpul, nu timpul ne face pe noi. Renunțăm într-o parte ca să putem îndeplini restul sarcinilor și să fim de folos”, a explicat cu dăruire Tonț Mihai Nicolae, inginer silvic și unul dintre voluntarii Detașamentului 1 de Pompieri Oradea.
Lecţie de prim ajutor
Asistentul coordonator SMURD, plt. adjutant Marius Todea, a efectuat, în a doua parte a conferinţei de presă, un exerciţiu de salvare prin acordare de prim ajutor. În cuvinte simple, asistentul a explicat, în mare, ziariştilor, procedurile care trebuie aplicate întocmai pentru a ajuta o persoană (in)conştientă, care (nu)respiră, până la sosirea unui echipaj specializat.
Condiții
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor militari sunt următoarele:
· vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
· apt din punct de vedere medical;
· să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
· să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!