Mai mulți parlamentari au propus, printr-un proiect legislativ, ca țigările electronice să fie considerate similare produselor din tutun, astfel, inhalarea emisiilor eliberate de acestea să fie considerată fumat. Totodată, legea va fi aplicată și pentru țigările electronice, produsele din plante pentru fumat sau narghilelele fără tutun.
Ce spune noua lege pentru descurajarea fumatului
Proiectul aflat la Senat modifică definiția fumatului din Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Mai precis, definiția fumatului va deveni „inhalarea voluntară a emisilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor aprobate în scop medical”.
[eadvert]
Legea 349/2002 interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, astfel că și utilizarea de țigări electronice va fi considerată fumat și va fi interzisă în spațiile publice amintite.
Inițiatorii proiectului spun că atât țigările normale, cât și cele electronice sunt la fel de nocive.
„Nivelurile de nicotină și gudron sunt aproape similare cu cele din țigările din convenționale. Studiile in vitro arată că inhalarea produselor de tutun încălzit determină remodelare bronșică, cresc stresul oxidativ și inflamaţia bronșică. Impactul asupra funcției endoteliale vasculare este similar cu cel al țigărilor convenționale. Produsele din tutun încălzit sunt înalt adictive și carcinogene”, se arată în proiectul de lege.
Vapatul face victime printre minori
Tot mai mulți copii, unii dintre ei fiind sub 9 ani, ajung la spital cu grave probleme la plămâni din cauza vapatului. În Marea Britanie, tot mai mulți tineri devin dependenți de țigările electronice, potrivit SkyNews.com.
Investigația de presă a jurnaliștilor englezi arată că anul acesta, până în luna aprilie, cel puțin 15 copii cu vârstă mai mică de 9 ani au fost internați în spital din cauza vapatului. Copiii au fost trecuți în evidențele sistemului public de sănătate, după ce au ajuns la spital cu afecțiuni grave la plămâni, atacuri de panică sau cu creierul neoxigenat, toate cauzate de țigările electronice sau de produsele pentru vapat.
Andy Bush, un medic pediatru din Marea Britanie, se declară îngrozit de situația actuală și spune că este obligatorie interzicerea reclamelor pentru vaping, avertizând că acest obicei se transformă într-o epidemie.
Datele statistice arată că numărul cazurilor în care copiii ajung la spital din această cauză a crescut de la 2 înregistrate în 2021, la 12 anul trecut, iar acum la 15, doar în primele luni ale anului.
O tânără a decedat
Presa britanică scoate în evidență cazul unei tinere de 18 ani, care a murit la șase luni după ce a început să folosească țigări electronice. În 2015, Rosey Christoffersen a suferit un atac de cord, dar ceea ce îl provocase fusese colapsul brusc al ambilor plămâni – un pneumotorax bilateral. Creierul ei era lipsit de oxigen și două zile mai târziu, a fost clar că nu va supraviețui.
Mama tinerei a declarat că Rosey fusese de mai multe ori la medic cu dureri în piept în lunile dinaintea morții sale, dar fiind o fotbalistă activă și în formă, a fost pusă pe seama unei întinderi musculare.
Totodată, aceasta susține că nu a fost efectuată nicio autopsie, nu s-a făcut nicio legătură oficială, dar spune că medicii i-au transmis că „probabil” vapingul a fost de vină.
Trimite articolul
XSi pana acum ce au asteptat? Un rahat cu tutun si altul electronic! Ce diferenta este?? Ambele polueaza!!