Legea presupune ca românii care se ocupă cu activitățile casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure să beneficieze de tichete pentru munca prestată. În schimbul muncii lor, menajerele, bonele, grădinarii și alți prestatori de servicii casnice ar trebui să aibă posibilitatea de a primi tichete a căror valoare nominală este de 15 lei, având astfel asigurat un cadru legal în care să se desfășoare și să beneficieze de o formă de asigurare socială.
În curs de finalizare…
Doar că, deși legea se aplică de la 1 ianuarie, platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice nu este funcțională, iar potrivit răspunsului oferit de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la cererea Jurnalului bihorean, aflăm că aceasta este încă „în construcție“.
„Platforma a fost dezvoltată începând cu finalul lunii septembrie 2023, în conformitate cu specificațiile și cerințele legale. Pentru a permite conectarea cu bazele de date ale unor instituții guvernamentale relevante pentru operaționalizarea reformei, a fost necesară asigurarea componentei de interoperabilitate a soluției tehnice dezvoltate. În acest moment, este în curs de finalizare testarea aplicației de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și efectuarea unor teste de securitate“, este răspunsul primit de la MMSS.
Împotriva muncii la negru
Legea prestatorului casnic vine să acopere un gol legislativ, cel al persoanelor fizice care lucrează fără contract de muncă, la negru, în domenii precum curățenia, prepararea hranei, grădinăritul, îngrijirea bătrânilor sau a copiilor. Totodată, acestea ar urma să vină cu numeroase beneficii pentru cei care le vor primi.
„Este un lucru foarte bun pentru că aceste tichete vor aduce foarte multe beneficii prestatorului casnic, pe lângă faptul că acesta va avea statutul de asigurat, va aduce și o contribuție la sistemul național de pensii, ceea ce va fi un mare plus în acest sens“, declară Bekesi Csaba, șeful AJOFM Bihor.
Aceste tichete casnice ar trebui să poată fi cumpărate de la oricare dintre agențiile județene, de la poștă sau de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.
„După reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente, prestatorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate, un motiv extrem de important pentru ca acesta să nu mai accepte pe viitor plata la negru. În plus, Legea nr. 111/2022 dă posibilitatea persoanelor neintegrate pe piața muncii formală (în special persoanele cu nivel de calificare redus), precum și celor care fac parte din forța de muncă sub-utilizată să presteze activități remunerate, într-un cadru legal“, spune MMSS.
În Bihor, potrivit șefului AJOFM, bihorenii sunt interesați de aceste tichete casnice.
„Știu că tichetele casnice sunt în curs de emitere, am fost deja anunțați că vor sosi și în Bihor în perioada următoare. Aceste tichete vor fi atât în formă tipărită, cât și digitale. Așteptăm ca aplicația să fie dată în folosință de către Ministerul Muncii. Sunt câteva persoane care s-au interesat“, spune Bekesi.
Potrivit unui studiu Invizibilii.ro, în România există peste 500.000 de oameni care muncesc la negru. Doar în 2022, economia informală a fost estimată la 29% din PIB.
Acord de voință între prestatorul casnic și beneficiar
Între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, cele două părți convenind asupra locului unde se va desfășura activitatea casnică (în gospodăria beneficiarului, la domiciliul prestatorului sau în alt loc), activitățile care trebuie prestate și numărul de ore sau volumul de muncă.
[eadvert]
Prestatorul casnic trebuie să aibă 16 ani împliniți și să nu fie membru al familiei beneficiarului casnic. Volumul de muncă zilnic nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.
Și în județul nostru devin tot mai căutate bonele, persoanele care fac curat sau care se ocupă de grădinărit. Amalia este în căutare de prestator casnic și este de părere că plata acestora cu tichete este o idee bună.
„Avem doi copii mici și lucrăm amândoi de dimineața până seara. Suntem în căutare de bonă și de o persoană care să vină să facă curat. Cred că este o idee bună plata cu tichete, mai ales dacă acestea pot fi achiziționate și online. Sper să le putem folosi cât mai repede“, spune orădeanca.
Doamna Elena face curățenie de mai bine de 20 de ani și spune că noua lege este benefică în special pentru tineret. „Este o idee bună, orice plus e bine venit și, într-adevăr pe curățenie, menaj, chiar și o bonă, oricând. Până acum, lucrurile astea erau făcute la negru. Desigur că e mai bine să fie totul legal, in special pentru persoanele tinere”.
Totuși, mulți români nu doresc să fie plătiți cu tichete în urma cărora activitatea lor să fie fiscalizată. „Nu pot să îmi dau cu părerea dacă este sau nu o idee bună noua lege. Ideea este că munca la negru va putea fi făcută în continuare. Și cred că mulți dintre noi tot așa vom lucra“, spune o bonă din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!