Banii vor putea fi folosiți doar pentru echipament sportiv, manuale, cărți și rechizite. Conform proiectului, tichetele vor fi emise în lunile octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020. De ele vor putea beneficia toți elevii din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional.
Acordarea tichetelor este condiționată de frecventarea cursurilor. În plus, tichetul social educațional nu va fi luat în calcul atunci când se decide venitul familiei – mai precizează documentul aflat în dezbatere publică.
Banii vor fi primiți doar pe baza unei cereri/declarații pe propria răspundere date de părinți la școală. Termenul limită pentru depunerea cererii însoțite de documentele justificative prevăzute în cerere, este de 15 octombrie 2019, în condițiile în care școala începe anul acesta pe 9 septembrie.
Părinții vor putea folosi banii doar pentru achiziția de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite, exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale, potrivit proiectului de act normativ.
Interdicții
Titularilor tichetelor li se interzice solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la tichetul educațional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului.
De asemenea, este interzisă comercializarea tichetelor educaționale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani și/ori altor bunuri și/ori servicii, precum și utilizarea lor în magazine, locații, unități, piețe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite și nu au afișate la intrare autocolantele speciale ale unității emitente.
În proiectul de lege nu există prevăzute amenzi sau pedepse în cazul încălcării acestor reguli. Programul are alocat un buget de 593.473.500 lei.
Ministerul Educației mai are în derulare un program de rechizite școlare. Până în prezent nu au fost făcute studii de impact privind eficiența acestuia, deși în multe școli au fost cumpărate prea multe rechizite, care au rămas nefolosite.
Tichete asemănătoare au fost introduse în 2016 la grădiniță, prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Prin această măsură, se acordă 50 de lei pe lună pentru o frecvență mai mare de 50% a prezenței.
Citiți principiile noastre de moderare aici!