Puştiul de 24 de ani, imaginea Roşiei Montana a electrizat publicul aflat la Sinagoga Zion, la evenimentul Fundaţiei Comunitare „11 even ”. Cu un râs molipsitor şi-a pigmentat tănărul povestea de viaţa, chiar şi când a vorbit despre momente care l-au pus la încercare.
Tică Darie e capabil să iasă din orice situaţie cu un zâmbet şi o glumă, însă nu glumeşte când e vorba de Roşia Montana. A luat contact cu ceea ce se întâmplă acolo la Fân Fest şi a vrut să vadă cum e viaţa acolo când nu e petrecere. Tocmai șosea o Comisie parlamentară acolo, iar tănărul a făcut o filmare, a luat interviuri. A fost momentul în care exploatarea aurului cu cianuri a început să fie tratat din perspectivă critică.
30 de femei din satele Ţarina, Vîrtop, Bălmoşeşti, Ignăţeşti, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Roşia Montană sunt acum plătite de suceveanul în vârstă de 24 de ani pentru a croşeta şi tricota căciuli, ciorapi, mănuşi, pulovere, veste, covoraşe, păpuşi şi bentiţe sub brandul „madeinrosiantană”. Totul pentru a demonstra că mineritul nu e singura sursă de subzistenţă în localitate. Totul a început cu o pereche de ciorapi făcuţi de tanti Eta, vecina lui, pe care îi croşetase pentru el fiindcă fusese bolnav. Ciorapii au fost postaţi pe internet împreună cu nişte versuri.
„Mi-au plăcut foarte mult ciorapii pe care scria Roşia Montană, m-am hotărât să iau iniţiativă şi să-i fac cunoscuţi lumii întregi, căci poate îşi doresc şi alţii. Tanti Eta a compus şi o poezioară atunci. Am publicat-o împreună cu o fotografie şi un anunţ. Imediat a început nebunia…”, a povestit tănărul. A primit apoi sute de comenzi, prima 100 chiar în primele două zile, şi fiindcă nu putea onora comenzile a cerut ajutor doamnelor care tricotau în sat. Rezultatul a fost: multe perechi minunate de ciorapi de lână. Nu făcuse nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic.
„Practic am pus un preţ pentru ciorapii de lână fără să ţin cont de toate cheltuielile şi am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez… Am făcut voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a trimite cele 300 de perechi comandate”, a adăugat el. Tică Darie spune că el s-a format ca cercetaş şi vrea să-i iniţieze şi pe copiii din Roşia Montană în domeniu, în cadrul unui centru local. „În cercetăşiei m-am dezvoltat eu … Ce am primit eu pot oferi în Roşia Montană copiilor”.
Tică Darie a pedalat aproape 3.000 de kilometri din capitala Danemarcei până în Roşia pentru cauza Roşia Montană. A făcut drumul în tandem, tot pe biciclete, din Germania, şi tot pentru aceeaşi cauză. Când a simţit că aleşii locali îi blocheză oprtunităţile nu a putut sta locului şi a candidat independent la primărie, clasându-se pe locul III din 9 candidaţi. Tănărul e gata să rescrie povestea Roşia Montană. Ca primar sau pur şi simplu ca Tică Darie…
Citiți principiile noastre de moderare aici!