Ediţia a X-a a Festivalului Primăverii, organizat de Filarmonica de Stat Oradea, se încheie cu concertul dirijat de maestrul Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naționale București și dirijorul principal al Filarmonicii de Stat Sibiu. Din cauza unor probleme de sănătate ale violoncelistul Răzvan Suma, s-a produs o schimbare de program, solist invitat fiind violoncelistul Jan Sekaci.
Prima lucrare din program este Suita din „Codex Caioniˮ pentru orchestră de coarde de Dan Voiculescu. Va fi urmată de Concertul nr. 1 pt. violoncel și orchestră în Do major de Haydn. Solistul invitat Jan Sekaci s-a născut în Oradea, unde a început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani, la Liceul de Arte. Din 2015 își urmează studiile liceale la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, la clasa profesorului Octavian Lup, iar în prezent este student la Barenboim-Said Akademie din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson. De-a lungul anilor acesta a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale câştigând numeroase premii.
Programul se va încheia cu Divertisment pentru orchestră de coarde de Bartók Béla, pentru a marca cei 140 de ani de la naşterea compozitorului. Celebrul compozitor şi pianist maghiar Bartók Béla (1881-1945) s-a născut în 25 martie 1881 la Sânnicolau Mare în apropiere de Timișoara, unde a urmat primele clase. Primele lecţii de pian spunea că le-a primit de la mama sa. Şi-a continuat studiile la Oradea şi Bistriţa, apoi a studiat pianul şi compoziţia la Bratislava şi Academia Regală de Muzică din Budapesta. Bartók Béla a publicat lucrări care au devenit de referinţă pentru cercetarea etnomuzicală, printre acestea numărându-se cea din 1913, Cântece populare româneşti din comitatul Bihor.
„Este un compozitor unic în istoria muzicii. Pentru mine el se află undeva foarte sus, lângă Beethoven, lângă George Enescu, lângă Mozart, lângă Bach. Bartók Béla pentru mine este un compozitor foarte, foarte important, şi de fiecare dată când îi deschid partiturile am senzaţia că sunt în faţa unei opere aparţinând unui geniu unic în istoria muzicii. N-a mai fost ca el şi n-a mai fost după el”, a spus Tiberiu Soare înainte de ultimul concert susţinut la Oradea.
Înregistrarea concertului de joi, 25 martie, va fi disponibilă pe pagina de Facebook a Filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) şi pe canalul de Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 26 martie.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!