Vineri a avut loc previzionarea pentru presă a expoziției permanente de Arheologie și Istorie de la etajul I al noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, care este organizată în continuarea expoziției permanente de Științele Naturii, prezentată de curând, ambele realizate printr-un proiect finanțat prin POR (2014-2020).
„Este un efort comun al echipei de arheologi, istorici, designeri, al firmelor care s-au implicat, la care se adaugă cei de la restaurare, etnografie, artă şi secţia de relaţii publice. Aş sublinia în mod special echipa de muncitori şi supraveghetoarea, care au făcut un efort extraordinar”, a dorit să sublinieze directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.
Noua expoziţie permanentă prezintă vizitatorilor zona Crişanei, din paleolitic până în Evul Mediu. Prima sală a expoziţiei este dedicată preistoriei, unde se pot admira mai multe tipuri de habitat. Epoca bronzului este prezentată în cea de-a doua sală, unde se poate vedea şi un mormânt din zona Sălacea, cu patru schelete umane. Celelalte două săli surprind cea de-a doua perioadă a Epocii Fierului, La Tène, respectiv perioada daco-romană. Inedită este reconstituirea sălii princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt expuse piese de armură şi arme, dar şi sala dedicată meşteşugarilor.
Este expus pentru prima dată tezaurul de la Tăuteni, după ce a circulat prin lume în expoziția „Aurul și argintul antic al României”. Este vorba despre două vase din argint, găsite în fragmente şi reconstituite, din secolul IV-V, create în ateliere bizantino-romane. Descrierea acestora apare în lucrarea lui Sever Dumitraşcu „Tezaurul de la Tăuteni” (Bihor, ediţia 1973).
Expoziţia de istorie va continua, pe viitor, pe etajul al doilea al clădirii. Etajul întâi al Muzeului Ţării Crişurilor, care cuprinde secţiile de Ştiinţele Naturii, Arheologie şi Istorie, va fi deschis publicului vizitator începând din 1 octombrie 2020.
[eadvert]
Trimite articolul
Xcine i curios?
toaca banii de ampulea
Uite că sunt şi ştiri frumoase. De-ar fi cât mai multe de acest fel !