Acţiunea are loc în contextul în care Federaţia Patronilor Bihor are deja o strategie din a „se apropia de zonele importante ale judeţului”. Aceasta şi cu scopul ca administraţiile locale partenere ale FPB să fie pregătite- eventual cu proiecte comune, pentru a atrage fondurile europene din sesiunea care se deschide în 2014. Desantul FPB Bihor nu a ales întâmplător Ţeţchea, după ce a semnat parteneriate similare cu Primăria Oradea, Salonta, Marghita, Borş, Oşorhei.
Conducerea organizaţiei patronale a identificat la Ţeţchea o administraţie competitivă, deschisă spre mediul de afaceri, dar şi oportunităţi pentru dezvoltarea potenţialului de business al comunei conduse de primarul Bujor Chirilă. Atât preşedintele Ioan Lucian- care a devenit recent şi preşedinte la nivel naţional al Uniunii Patronatului Român, cât şi doamna Maria Sabin, vicepreşedinte FPB şi preşedintele Grupului Sapico au subliniat că modul de abordare al parteneriatului presupune ca ambele părţi să vină cu propuneri, nu cu critici, cu lucruri concrete, aşa cum o demonstrează experienţa de până acum a organizaţiei patronale.
Preşedintele Ioan Lucian a dat ca exemplu al unui astfel de parteneriat proiectul propus de FPB Primăriei Oşorhei, care a fost extrem de cooperantă şi care a întrezărit oportunitatea de a transforma comuna în centrul energiilor regenerabile din România. Rezultatul este că, în câteva săptămâni, la Oşorhei va fi inaugurat Centrul pentru energii regenerabile, o clădire unică în Europa de Est care se va autosusţine din punct de vedere energetic şi care va fi gazda unor evenimente de gen, proiect realizat pe fonduri HURO. FPB vine în aceste parteneriate cu administraţiile locale şi cu experienţa lucrului cu bani europeni.
„Noi am fost foarte activi în sesiunea care s-a încheiat în 2014. Am depus şapte proiecte, nici unul nu ne-a fost respins. Pot să spun că noi, ca cea mai veche organizaţie patronală din România, avem experienţă şi chiar apetenţă în ceea ce priveşte fondurile europene. În cadrul Federaţiei avem o comisie numai pentru fonduri europene care va urmări liniile care se deschid. Vă invit şi pe dumneavoastră să avem un concept despre ceea ce vrem să realizăm, astfel încât să fim pregătiţi atunci când vrem să aplicăm cu un proiect. Ideea care ne guvernează acţiunile este aceea de a lăsa în urmă proiecte folositoare şi pentru generaţiile următoare. Aşa că, în ceea ce ne priveşte vom veni cu propuneri concrete de proiecte, de business-uri în funcţie de necesităţile comunităţii locale. Ne propunem ca într-o primă fază să avem întâlniri cu mediul de afaceri local, astfel încât să identificăm şi dorinţele domniilor lor în ceea ce priveşte potenţiale parteneriate”. „Este o onoare să vă avem azi oaspeţi la Ţeţchea. Mulţumim, în primul rând, că dintre atâtea administraţii locale ne-aţi ales pe noi. Suntem dispuşi nu doar să promovăm interesele mediului de afaceri din comună, ci chiar să fim o punte de legătură cu mediul de afaceri din zonă. Vă felicit pentru tot ce aţi făcut până acum, vă stimez că din anii ‘90 aţi rămas pe baricade, ceea ce este absolut necesar, mediul de afaceri fiind practic motorul activităţilor întregii societăţii. În acest context, sper să găsiţi în Primăria Ţeţechea, în Consiliul Local un bun partener şi credinţa mea este că rezultatele se vor putea vedea şi într-o jumătate de an”, a fost replica primarului Bujor Chirilă.
De fapt, şeful Primăriei Ţeţchea a demonstrat, de-a lungul timpului, că este printre cei mai performanţi aleşi din Bihor. Şi de această dată a fost gata să prezinte, concret FPB o potenţială oportunitate de afaceri. Primăria a accesat fonduri europene de aproximativ o jumătate de milion de euro, proiect concretizat în doar o jumătate de an-perioada de implementare, într-o hală de 1000 mp, care are ca destinaţie producţia. Hala va fi dată în funcţiune în aproximativ o lună, iar cei care vor veni să producă aici nu vor trebui să plătească chirie, ci doar să-şi acopere costurile de întreţinere. Conducerea Federaţiei Patronilor l-a informat pe primarul de Ţeţchea despre calendarul misiunilor economice pe care le va derula organizaţia patronală la Monaco, respectiv în Brazilia. Ioan Lucian a explicat care sunt mecanismele misiunilor economice şi a subliniat oportunitatea pe care o au oamenii de afaceri în descoperirea de noi parteneri în afara graniţelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!