Informaţia, transmisă de oficialii Ministerului Sănătăţii indică astfel un început bun pentru programul naţional (ce a debutat în septembrie a.c.) care vizează reducerea deceselor din pricina cancerului de col uterin, în contextul în care. România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană.
În cadrul Programului naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, toate femeile între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea, gratuit, prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş –Papanicolau
Programul MS este gratuit, se derulează timp de cinci ani, e coordonat nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul spitalelor mari din ţară, ce au în subordine unul-două spitale din fiecare judeţ. În Bihor, programul se derulează prin Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican, însă pentru a beneficia de testarea gratuită, femeile trebuie întâi să se prezinte la cabinetele medicilor lor de familie. Aici primesc informaţii despre program, sunt consiliate, se constată dacă sunt sau nu eligibile şi cele care se încadrează trebuie să completeze un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Apoi, femeile eligibile trebuie să se programeze la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.
Rezultatul testului se află tot de la medicii de familie. De reţinut că nu pot beneficia de program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. La fel, testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele 3 examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale, atenţionează oficialii Ministerului Sănătăţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!