Conducerea FMF Oradea a decis, pentru al doilea an consecutiv, să dea dovadă de transparenţă în organizarea examenului de admitere. Astfel, la pregătirea examenului de luni au fost invitaţi şi reprezentanţi ai presei locale.
Comisia centrală a examenului de admitere s-a reunit la sediul facultăţii cu noapte în cap pentru a pregăti subiectele şi ultimele instrucţiuni pentru candidaţi şi supraveghetori. La reunire decanul FMF, dr. Gheorghe Bumbu, a ţinut un scurt briefing cu membrii comisie după care a prezentat modul în care se realizează variantele de test grilă. „Din întrebările pe care le-am publicat în volumul pentru admitere soft-ul selectează 90 de întrebări care devin varianta princeps. Pornind de la aceasta se realizează variantele pentru candidaţi care vor fi din aceleaşi întrebări, doar că poziţia lor va fi schimbată de program, la fel şi răspunsurile vor fi permutate”, a explicat Gheorghe Bumbu.
Pentru testarea grilă FMF a achiziţionat un soft de la Universitatea din Iaşi.
Concurenţă mare
FMF a scos la concurs, în total, 280 de locuri, iar dintre acestea mare majoritate au fost bugetate, adică 198. Pentru cele 82 de locuri bugetate de la specializarea medicină s-au luptat 397 de candidaţi, o concurenţă cu care FMF Oradea nu s-a întâlnit în ultimii ani. Numărul mare al candidaţilor, 873 în total, a determinat conducerea facultăţii să organizeze examenul de admitere în două runde. În primă instanţă, de dimineaţă la ora 9.00, au intrat la examen 526 de candidaţi, cei 327 de la medicină şi 129 de la medicină dentară. În cea de-a doua rundă a examinărilor au intrat candidaţii pentru specializarea farmacie, cei pentru formele scurte de învăţământ şi candidaţii pentru specializările în limba engleză.
Transparenţă
Prezentarea în faţa ziariştilor a moduluid e realizare al subiectelor este o continuare a procesului de transprentizare a examenului de admitere la FMF. Această invitaţie şi prezentarea s-a vrut o dovadă pentru transparenţa instituţiei şi pentru credibilitate. Acţiunea de azi la care am invitat opresa este o continuare a acţiunilor similare de anul trecut. Vrem să mpărim gradul de transparenţă şi avem în vedere introducerea testelor grilă şi la examenele din timpul anului universitar. La finele examenului de azi (luni-n.r.) candidatul prezintă lucrarea care este scanată, iar calculatorul dă un punctaj care este tranformat în notă pe care chiar examinatul o trece pe foaia de examen şi semnează”, a declarat decanul FMF Gheorghe Bumbu.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!