Mai exact li s-a spus că medicii de familie nu mai primesc formulare de la CAS Bihor, cu care să se prezinte apoi la medicii ginecologi de la cele două spitale implicate: Judeţean şi Pelican.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au confirmat sincopa, pe care o pun pe seama mutării programului de screening din gestiunea Casei Judeţene de Asigurări în cea a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. În anul 2012, casele de asigurări de sănătate din ţară au gestionat banii pentru acest program şi activitatea efectivă, iar în acest an direcţiile de sănătate publică au preluat aceste atribuţii.
Pe hârtie e ok
Dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, a explicat că multarea de la CAS la DSP s-a şi produs, la DSP Bihor au şi sosit banii aferenţi pe anul în curs, 80.000 lei, dar pe hârtie.
Încă unitatea medicală care gestionează derularea screeningului de col uterin pe zona de nord-vest, Institutul Oncologic C. Chiricuţă, nu a trimis însă metodologia aferentă pe baza căreia să se reia screeningul. Mai mult, acest institut a transmis la DSP Bihor că din trimestrul al treilea, deci din luna iulie a.c. vor fi refăcute contractele cu furnizorii acestui program: cu unii furnizori actuali se va lucra mai departe, alţii poate vor dori să iasă din program, iar alţi noi furnizori ar putea să se implice şi ei în program.
Prin urmare, nu se ştie când va fi reluată activitatea de screening de col uterin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!