Pe plan judeţean, există 12 spitale, dintre care opt folosesc dezinfectanţi de la această firmă. În urma directivelor de la Bucureşti, au fost luate în 28 aprilie teste şi din spitalele aflate în Oradea şi judeţ care foloseau dezinfectanţi de la respectiva societate. Testele au ieşit negative, ceea ce înseamnă că cel puţin la noi dezinfectantii ori nu au fost diluați ori nu au produs infecții nosocomiale. Acest fapt înseamnă că infecţiile nosocomiale din Bihor au alte surse.
Miercuri, 3 mai, ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, efectuarea unei anchete în privința contractelor de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor ce a iscat un scandal naţional. Rezultatele anchetei vor fi transmise Parchetului General. Ancheta însă s-ar putea extinde pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.
Mai multe controale
Ca şi cum ar fi presimţi, ministeriabilii din Sănătate au dispus în primele patru luni ale acestui an, un număr dublu de controale în spitale față de aceeași perioadă a anilor 2014 și 2015 . Astfel, dacă în primele luni ale anului 2014, inspectorii sanitari au realizat un număr de 356 controale, în 2015 numărul acestora a fost de 407, iar în anul 2016 numărul de controalelor executate s-a dublat la 870.
Și durata acțiunilor de control a crescut semnificativ, în 2016 realizându-se verificări și reverificări care s-au desfășurat pe durata a trei luni (ianuarie-martie). Controalele au fost efectuate atât la spitalele publice, cât și la cele private indiferent dacă acestea se află în administrarea MS sau a autorităților locale, la toate compartimentele și secțiile din spitale.
Anul acesta, transmite Ministerul Sănătăţii, inspectorii sanitari au administrat de peste şase ori mai multe amenzi față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv dacă în 2015 au fost date 83 de amenzi, în 2016 numărul acestora a crescut la 571. Și cuantumul amenzilor a crescut de aprox. 5 ori, de la 104 605 lei (2015) la 501 500 lei (2016).
Misiuni ale Corpului
Tot în acest an, ministrul Sănătății a decis să trimită Corpul de Control în mai multe misiuni de verificare față de aceeași perioadă a anilor 2014 și 2015.
Inspectorii sanitari vor continua efectuarea acţiunilor de control și recontrol la fiecare termen impus, pentru a verifica ducerea la îndeplinire și modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, asigură reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Aecștia spun că până la sfârşitul anului 2016 toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi de la Bucureşti vor transmite Inspecției Sanitare de Stat rapoarte lunare privind rezultatele acţiunilor de recontrol, în vederea monitorizării acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!