După modelul din Capitală, PSD Bihor a inițiat un proiect de hotărâre prin care ar fi urmat să fie testați gratuit 5000 de orădeni. Proiectul prevedea acordarea unui sprijin de 200 de lei de la bugetul local, sumă care ar fi acoperit costul unui test PCR care detectează existența bolii Covid19 la momentul testării.
În plenul ședinței, primarul Ilie Bolojan a taxat propunerea PSD ca electoralistă, mai ales că ideea a fost lansată în mediul virtual de candidatul PSD la Primărie, Emilian Pavel.
Social-democrații din CL argumentează necesitatea testării în Oradea prin faptul că din cele 13.000 de teste făcute în Bihor, foarte puține sunt în Oradea, majoritatea fiind făcute unora din județ. Ei consideră, deci, că nu este un tablou clar al situației în municipiu, pentru asta e simptomatic și numărul relativ mare de cazuri depistate în Oradea în ultimele zile.
Din punct de vedere economic, Popa Sabău consideră că, din moment ce Spitalul Județean și-a crescut recent încasările de la CAS cu 4 milioane lei, poate suporta temporar apăsarea milionului de lei, cât ar costa testarea în masă. / P 3 Jb-C.GH.
Inițiativa social-democraților locali de a testa gratuit, în masă, orădenii, pentru depistarea cazurilor de Covid-19, nu a primit sprijinul administrației Bolojan. Executivul local a pus propunerea pe ordinea de zi a ședinței ordinare, dar cu specificația că se va supune la vot respingerea acesteia. Argumentele invocate au fost transmise, în majoritate, de conducerea Spitalului Județean, respectiv de Compartimentul Coordonare Spitale din cadrul Primăriei.
Propunerea PSD
Prin liderul de grup, Liviu Popa Sabău, PSD Bihor a propus o măsură similară celei luate în București, de către primarul PSD, Gabriela Firea. În materialul depus de acesta la secretariatul Consiliului Local se prevedea alocarea a câte 200 de lei pe persoană, bani care ar acoperi costul testării, în limita a 5.000 de persoane. Bugetul acțiunii era propus la un milion de lei, bani pe care, într-un final, ar fi urmat să îi suporte orașul.
5000 de orădeni ar putea fi testați gratuit cu aparatul PCR-RT de la Județean
Argumentele contra
Argumentele administrației Bolojan pentru respingerea proiectului au fost formulate de conducerea Spitalului Județean de Urgență.
Primul s-a referit la testarea extinsă care s-a făcut deja celor care au stat în carantină, tuturor internaților, personalului medical, angajaților marilor companii de pe platformele industriale și la focarele de Covid-19.
„Testarea a 5.000 de persoane din Oradea nu reprezintă o valoare adăugată pentru măsurile care ar fi fost adoptate în viitor”, se arată în proiectul de hotărâre. Argumentele țin de lipsa unui criteriu în alegerea celor 5.000 de persoane care să fie testate, în condițiile în care Oradea are peste 200.000 de locuitori. „Testarea se face doar în scop de diagnosticare, pentru a se putea diagnostica subiecții la momentul testării, aceștia putând lua virusul Covid-19 chiar și în următoarele 5 minute”, mai zice raportul executivului.
Primăria a deschis o variantă pentru testarea la cerere a orădenilor, în afară de indicațiile epidemiologice, dar numai contra cost, la 200 de lei per test. Procedura o oferă ambele spitale, atât Municipalul cât și Județeanul.
Un alt argument al Primăriei pentru respingerea testării gratuite în masă este acela că aparatele de testare din Oradea au o capacitate de 500 de teste pe zi, cifră în care intră și indicațiile medicale de testare. Executivul estimează că ar trebui aproape trei luni pentru a testa, în plus, 5.000 de persoane.
Și Direcția Economică a fost chemată să argumenteze pentru respingerea propunerii: încasările la buget sunt reduse, iar banii împrumutați către spitale, în sumă de 8 milioane de lei, acoperă investiții în dotări, până la o eventuală decontare pe proiecte europene.
Propunerea PSD a picat la vot, fiind respinsă cu cele 17 voturi ale liberalilor.
Trimite articolul
Xm…da, nu ar da prea bine pt PNL numarul real ai bolnavilor de covid 19
-
Insa poti face in eternul stil bolojenist adica CONTRA COST