Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din statele de pe listă intră în carantină acasă sau la locația declarată pentru 14 zile. A fost introdusă și obligația testului negativ la Covid la intrarea în România.
Lista a fost actualizată în funcție de incidențele COVID-19 în țările de pe listă.
Pe listă se află Portugalia, Gibraltar, Andorram, Israel, Spania, Insulele Turks si Caicos, Muntenegru, Cehia, Monaco, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Liban, San Marino, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Seychelles, Panama, Estonia, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Sint Maarten, Irlanda, Slovacia, Malta, Puerto Rico, Saint Lucia, Suedia, Franța, Saint Vincent si Grenadine, Olanda, Albania, Guernsey, Columbia, Brazilia, Serbia, Bahrain, Chile, Luxemburg, Elveția, Italia, Argentina, Belgia, Uruguay, Liechtenstein, Georgia, Bolivia, Eswatini, Maldive, Kosovo, Tunisia, Insulele Falkland, Austria, Peru, Belarus, Germania, Cipru, Africa de Sud, Cabo Verde, Polonia, Rusia, Republica Dominicana, Canada, Croația, Macedonia de Nord, Kuweit și Malaezia.
Cei care vin din aceste state intră în carantină acasă sau la locația declarată.
Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă și obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare.
(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului. Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021.
Categoriile exceptate de la test negativ
Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță o altă decizie, menită să o completeze pe cea anterioară legată de lista țărilor cu risc epidemiologic și obligativitatea testului negativ.
Astfel, sunt precizate categoriile exceptate de la prevederi:
– copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani
– persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.
– persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară
– conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
– conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului
– conducătorii auto prevăzuți la lit. a) şi lit. b) care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu;
– piloții de aeronave şi personalul navigant
– membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la București, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora
– personalul navigant român, maritim şi fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, care prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020
– personalul navigant maritim şi fluvial care efectuează schimbul de echipaj la bordul navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, dacă la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă prezintă autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din sectorul transporturilor internaţionale“, al cărui model este publicat în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene, seria C, nr. 96 I din 24 martie 2020;
– personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre
voiajuri
– lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici din ţările menţionate, care la intrarea în ţară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi.
Măsurile intră în vigoare începând cu data de 12 februarie, ora 00.00.
Trimite articolul
XSi uite asa apare prima obligatie de a te vaccina. Daca nu vrei carantina te vaccinezi. Si ceva mai scarbos, obligarea la test pcr altfel nu intri in tara ta. Se poate asta?
-
Se poate interzice, unui cetățean român, intrarea în România fără a fi în posesia unui test Covid negativ? Ce rost are testul Covid daca totusi persoana care este testată negativ intra in carantina de 14 zile. E aberant. Oamenii circula în ziua de azi doar daca au probleme de rezolvat . Îngrădim drepturi prin acte normative de acest gen.
Sa va fut in gura cu legile voastre.cine o mai vazut in europa test carantina test.tara condusa de un arab.
V-ati dat arama pe fata: e clar cat de sigure sunt aceste teste daca cei care prezinta teste negative sunt obligati totusi sa stea in carantina.
Intrebarea e daca esti pozitiv ce e de facut: nu te lasa sa intri in propria tara? Alternativa asta nu se discuta?
-
Intrebare se pune ca si mai sus: daca nu prezint test, ca cetatean roman la intrarea in tara, ce se intampla cu mine? Ma tine la vama?
Suedia? Aia nu e cumva tara care stia ca nu va avea probleme fara sa ia masuri ,cica se imunizeaza turma,nu inchidem economia …. se pare ca e cam naspa pe acolo ( cea mai mare rata dintre tarile scandinave.)
Toata lumea blamează măsurile impuse si se întreabă : de ce test și carantina?
pai eu zic ca e logica masura care o sa se ia :
de ce test PCR: – in contextul actual , de pandemie, e logic sa testezi persoanele care intra în țara (asa trebuia făcut încă de anul trecut – de la întoarcerea “valorilor” din diaspora ;
imaginativa ce se întâmpla dacă o persoana infectata (chiar si fără simptome dar care are o încărcătura virala foarte mare si poate sa transmită virusul) călătorește de exemplu din tarile îndepărtate, 8-12 ore in avion alături de restul pasagerilor , care teoretic sunt sănătoși. Oare, când ajung la destinație, pe citi dintre pasageri a rusit sa ii infecteze acel individ ? In drumul de la aeroport până la domiciliu oare citi mai infectează – el neștiind ca e infectat?
de ce carantina ? – pentru ca deși testul pcr e negativ (el poate sa fie in perioada de incubație) dar poate dezvolta simptome specifice la câteva zile după sosire dar , cel putin in baza studiilor actuale , el poate infecta si transmite boala la o grămada de contacti, (colegi de munca, rude, prieteni etc..) fiind contagios.
DAR sunt si o mulțime de excepții de la aceste reguli : -cei vaccinați, cei care in ultimile 90 de zile au fost “trecuți” prin boala, personalul navigant, etc…
uite tari cu politici similare:
https://www.gov.il/en/departments/guides/flying-to-israel-guidlines
sau
sau
https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus
si lista poate continua!