Noul culcuş preferat al vagabonzilor este pasarela, închisă publicului deja de câţiva ani, ce conduce magistralele Electrocentrale de pe Aleea Ştrandului – strada Făcliei pe strada Dragoş Vodă, peste Crişul Repede. În imediata vecinătate este Podul CFR. „De când au închis podul pietonal, toţi boschetarii au venit şi s-au băgat sub conducte. E ceva de groază”, ne-a relatat Lenuţa Silaghi, direct afectată de boschetăreala de lângă locuinţa sa.
Malurile Crişului au fost amenajate, în zona centrală a oraşului, iar municipalitatea îi asigură constant pe orădeni că pune accent pe ordine şi disciplină. Însă, în aval de zona Silvas, pe malul drept boschetăreala este în floare. Riveranii se plâng de mizeria pe care o fac oamenii străzii, dar şi de pericolul social pe care îl reprezintă aceştia.
Mizerabili de Oradea
Ajuns la faţa locului, redactorul JB a constatat „urmele” boschetarilor. În imediata vecinătate a ştrandului Dinamo (!), pe malul drept al Crişului zac tot soiul de mizerii. Inclusiv vată mineralizată, smulsă din magistralele de termoficare vandalizate. De altfel, în această zonă magistralele CET arată jalnic. Oamenii străzii le-au deformat, scoţând vata mineralizată din ele, pentru a se putea încălzi de la căldura emanată de agentul termic. Aceste pierderi le plătesc, până la urmă, toţi orădenii racordaţi la reţeaua centralizată de termoficare. Sus, pe pasarelă, sub conducte, se văd culcuşurile de peste noapte ale oamenilor străzii. Cartoane, cârpe, zdrenţe, flacoane… La un moment dat, de sub o conductă se vede mâna uşor vineţie a unui vagabond ce a rămas să-şi facă siesta şi peste zi. Cu excepţia individului de sub magistrală, locul e pustiu. Şi totuşi, duhoarea mizeriei persistă.
Nu numai magistralele arată jalnic, ci şi pasarela în sine. Plăcile de metal peste care se trece au început să ruginească. Astfel, traversarea „podului” ar putea deveni, într-o zi, o acţiune temerară, rezervată doar amatorilor de senzaţii tari. Deja unele plăci par că mai au puţin şi se desprind, deschizându-i trecătorului doar priveliştea… apei curgătoare.
Orădenii ce locuiesc în zonă se simt ameninţaţi de oamenii străzii. Aceştia din urmă le pun în pericol inclusiv gospodăriile. Lenuţa Silaghi ne-a relatat care este atmosfera în zonă şi crede că totul pleacă de la închiderea pasarelei: „De când au închis podul pietonal, toţi boschetarii au venit şi s-au băgat sub conducte. Cu tot cu periuţe de dinţi, cratiţe de gătit… Acolo îşi fac treburile, aruncă jos. E ceva de groază. Noaptea se adună. Şi zece au fost, de multe ori. Când se adună, noaptea, încep să se plimbe pe lângă casele noastre, situate lângă calea ferată. Se plimbă să vadă de pe unde pot să mai şmanglească ceva. Mai mult, iau şi aruncă dintre liniile ferate cu pietre după câinii noştri. Aşa se face că noaptea, pe la ora 11, noi trebuie să ieşim să strigăm la ei. Sunt, efectiv, un pericol în zona aceasta”, spune doamna Silaghi, relatându-ne despre un episod în care o vecină chiar a fost agresată fizic de un om al străzii: „O vecină de pe Făcliei a fost atacată seara, la ora 10”, spune orădeanca că i-au povestit cei de la canton.
Atraşi de… mănăstire!
Lenuţa Silaghi face o legătură între masa de prânz pe care oamenii fără adăpost o primesc la Mănăstirea Sfintei Cruci şi noul cartier general boschetăresc. „La mănăstire îi adună pe toţi şi le dă de mâncare, iar acum toţi s-au adunat aici, că ar fi mai aproape. Înţeleg că şi ei trebuie să stea undeva, dar măcar dacă nu ar face prostii”, ne transmite orădeanca, revoltată de mizeria pe care o lasă vagabonzii. „E inacceptabil ca într-un oraş civilizat, european, să faci aşa ceva!”, ni se plânge femeia.
Lenuţa Silaghi spune că a scris de câteva ori „pe site-ul domnului primar”, dar fără niciun rezultat. „Poliţia Locală a mai venit de câteva ori şi i-a fugărit, dar degeaba. Atâta timp cât podul va fi închis, probabil că tot aşa va fi. Dacă circulă lumea, nu stau, pentru că nu le place”, crede orădeanca, care s-a săturat de „vecinii” certaţi cu civilizaţia.
Contactat de JB, şefului Poliţiei Locale, comisarul-şef Alexandru Laza, promite să trimită o echipă la faţa locului, pentru a-i ridica pe vagabonzi. „Ultima dată am acţionat astfel acum două săptămâni pe Borşului, la bucla aceea de la Centură. De asemenea, pe Oneştilor”, transmite Laza. Comisarul-şef spune că frecvent îi pune pe boschetari pe tren. Atâta doar că boschetarii se întorc mereu…
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Alina Dinu, ne-a transmis că Poliţia a fost sesizată în câteva rânduri prin 112, că în zonă sunt oameni fără adăpost. Potrivit ei, Poliţia monitorizează zona, însă în evidenţe apare o singură persoană ca fiind fără adăpost. Ceilalţi ar fi tot oameni săraci, ni se transmite, dar cu adăpost. Însă şi aceştia vin şi-şi fac siesta în zonă!
Podul nu-i pod!
Despre vandalizarea magistralelor, directorul CET, Dragoş Gligor, spune că de ani de zile sesizează la Poliţie „faptul că se fură izolaţia de pe magistrală”. „Am şi prins hoţi, au fost şi procese, condamnaţi”, asigură directorul CET.
Dragoş a dispus închiderea pasarelei (estacadei) în urmă cu „3 – 4 ani”, după ce i s-a sesizat că aceasta devine periculoasă. A închis-o şi a rămas aşa din cauza lipsei banilor, chiar dacă şi directorul recunoaşte că reclamaţia era depusă în sensul reparării pasarelei, nu a închiederii ei. Dragoş subliniază faptul că, de fapt, „podul pietonal” este doar o estacadă tehnologică, pe care publicul nici nu ar trebui să aibă deloc acces. „Dacă cade cineva de pe ea, noi suntem luaţi la întrebări. Nu este un pod autorizat, ci o estacadă de intervenţie la lucru. De asta am închis-o, pentru că ne era frică să nu se întâmple ceva. Vom merge să vedem, dar nu pot să îmi iau responsabilitatea să las pod o estacadă tehnologică. Nu avem bani să reparăm. Avem în foarte multe locuri probleme cu boschetarii”, ne-a spus directorul CET, care a promis că „mâine” va merge la faţa locului împreună cu directorul de termoficare, Daniel Ţigan, „să vedem ce putem face”…
Citiți principiile noastre de moderare aici!