Societatea şi şeful direct al maistrului mort în accidentul de muncă au fost condamnaţi şi pentru ucidere din culpă.
Judecătoria Oradea a dat verdictul în cazul maistrului Grigore Sidor, decedat în timp ce intervenea la o avarie în Oradea. Termoficare SA şi inginerul Bologean Nicolae, şeful direct al sudorului Grigore Sidor au pierdut procesul la prima instanţă.
După mai bine de doi ani de judecată, instanţa s-a pronunţat săptămâna trecută, joi.
Condamnaţi
Inginerul Bologean Nicolae, acuzat de ucidere din culpă și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani 6 luni.
Pe durata termenului de supraveghere, Bologean Nicolae este obligat să frecventeze un curs sau program de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, acesta va mai trebui să presteze, în cadrul Primăriei Oradea sau în cadrul Primăriei Vadu Crişului, muncă în folosul comunității timp de 60 de zile.
Termoficare Oradea, condamnată tot pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a primit 250 de zile de amendă a câte 200 lei/zi. Compania este obligată să plătească întreaga sumă, 50.000 de lei, în trei luni.
Totodată, inculpaţii Bologean Nicolae şi Termoficare SA sunt obligați să plătească daune morale membrilor familiei maistrului decedat, în valoare de 85 000 euro.
Avocatul familiei Sidor, Alin Mascaş, apreciază că decizia „nu avea unde să se ducă, decât în direcţia aceasta”.
Părţile nu au primit, încă, motivaţia sentinţei, după comunicare au 10 zile să o conteste la curtea superioară. „Cel mai probabil, Termoficare SA o va contesta. Dacă fac asta, vom încerca să obţinem o despăgubire mai mare pentru că aceasta se acordă pentru copii şi soţie, adică patru persoane. Calculat strict pe persoană, suma nu este foarte mare. Iar soţia a avut o cerere rezonabilă, cred eu. A cerut să i se dea ca despăgubire salariile cumulate până la pensie şi apoi valoarea câtorva ani de pensie”, ne-a relatat avocatul familiei Sidor.
Acesta spune că, pe durata audierilor, acuzaţii ar fi încercat să contureze concluzia că „mortul e devină, cum se obişnuieşte în astfel de cazuri”.
„Deşi în noaptea aceea maistrul a primit mai multe telefoane din partea şefilor, s-a încercat acreditarea ideii că omul s-a dus la lucru de bună-voie, din spirit civic şi colegialitate, şi că inginerul Bologean l-ar fi tolerat, de fapt, în zona lucrării”, relatează avocatul.
Acesta apreciază ca o victorie că, într-un final, „s-a recunoscut o stare de fapt, de altfel cunoscută”, adică faptul că echipele de la avarii, în iarna aceea, au fost exploatate la maxim.
Termoficare SA şi-a angajat o firmă privată de avocatură din Bucureşti să-i pledeze cauza.
23 ianuarie 2015
Accidentul de muncă a avut loc în noaptea de 22 spre 23 ianuarie 2015, pe bulevardul Magheru, la o avarie de lângă Facultatea de Protecţie a Mediului.
Sidor Grigore, în vârstă de peste 50 de ani, a căzut într-o groapă plină cu apă fierbinte, în timp ce lucra la o avarie prelungită. Concret, maistrul a urcat pe un buldoexcavator, s-a dezechilibrat şi a căzut în groapa cu apă, de la o înălţime de vreo 1,8 metri. În groapă era apă din conducta de recirculare, la o temperatură de vreo 60-70 de grade Celsius.
A fost transportat de urgenţă la Bucureşti dar a murit, la scurt timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!