Verificatorii societăţii locale de transport şi distribuţie termie iau, din nou, oraşul la picior, în cadrul campaniei de verificare a tuturor clienţilor Termoficare SA. Acţiunea începe de luni şi constă în inventarierea „branşamentelor, a punctelor de delimitare, a aparatelor de măsură, a corpurilor de încălzire şi a suprafeţelor radiante aferente”, după cum anunţă Termoficare SA printr-un comunicat de presă.
În această etapă, controlul este centrat pe casele private, pentru că ultimele inventarieri ale acestora datează de acum 20 de ani şi, în mod firesc, lumea şi-a făcut modificări în instalaţiile interioare. Controlul derulat de Termoficare SA este estimat că va dura aproximativ două săptămâni.
„Conform art. 38 alin. 1, lit. c) din Legea Serviciului Public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi ţinând cont de art. 9 alin. 4 din Ordinul privind aprobarea Contractului Cadru de furnizare a energiei termice nr. 483/2008, utilizatorii de energie termică au obligaţia să permită accesul operatorului care are şi calitatea de furnizor la instalaţiile de utilizare a energiei termice aflate în folosinţa sau pe proprietatea sa, pentru verificarea funcţionării şi integrităţii acestora. Personalul nostru va avea asupra sa legitimaţiile de serviciu”, anunţă societatea de termoficare, precizând şi cadrul legal de care se prevalează pentru accesul la aparatura controlată.
Dacă verificarea contoarelor de la limita de branşament este apanajul angajaţilor Termoficare SA, numărătoarea elemenţilor caloriferelor se poate face numai trecând limita proprietăţii private a abonatului. Accesul în locuinţa fiecăruia ţine de bunăvoinţa proprietarului, în acest caz.
Pauşalii
Controale similare au fost derulate de Termoficare SA şi la mijlocul verii, acestea vizându-i pe clienţii care nu au contoare şi plătesc pauşal. Acestea au scos la iveală diferenţe serioase între situaţiile declarate şi realitate. Într-un imobil din zona centrală, unde erau raportaţi 30 de metri pătraţi de suprafaţă radiantă au fost găsiţi 100 de metri pătraţi, în condiţiile în care clientul plătea pauşal. O altă situaţie a fost depistată, în iulie, pe strada Mihai Eminescu, la Asociaţia Apollo: contorul care măsoară consumul Cercului Militar figura la Termoficare SA că e secundar – deci măsurătorile sale se scădeau din contorul principal al asociaţiei – era, de fapt, principal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!