Miercuri, cu zborul Oradea – București, se va inaugura cel de-al doilea terminal al Aeroportului Oradea, care purta numele de Terminalul 1. Marți a avut loc conferința de presă de prezentare a obiectivului care a înregistrat o întârziere de doi ani față de contractul de execuție, la pachet cu alte două lucrări adiacente – reamenajarea platoului din fața aerogării și construirea unei benzi de acces dinspre DN 79.
[eadvert]
Președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor și directorul interimar al Aeroportului Oradea, Claudia Baran.
3 milioane, penalități
Pentru acest terminal a fost efectuată recepția în luna iulie și chiar dorim să anunțăm că mâine (miercuri n.r.) va fi un zbor care va fi operat de aici iar din 7, peste două zile, cursele Blue Air vor fi operate din acest nou terminal. Am ținut să facem această predare a terminalului către public înainte cu o zi, două, de a porni aceste curse de aici”, a declarat Pasztor.
Valoarea totală a lucrării este de peste 25 milioane lei. „Știm foarte bine că s-a alunecat cu termenul de executare foarte mult, ordinul de începere a fost emis în data de 10.08.2017, cu termen de execuție de 12 luni. Acest termen s-a depășit foarte mult, recepția de finalizare a avut loc în 22.07.2020 și, pentru nefinalizarea la termen s-a calculat și s-a reținut din situațiile de lucrări, penalități de 3,2 milioane lei”, a precizat președintele CJ Bihor.
A ținut să amintească aportul colegului UDMR Cseke Attila, care a „a contribuit foarte mult” – în cadrul rectificărilor bugetului național, în 2018 și în 2017, au venit spre Bihor 18 milioane de lei.
Diferența a fost asigurată dintr-un credut de 6,7 milioane, accesat de Aeroport, cu garanție din partea Consiliului Județean Bihor.
Terminalul nou se întinde pe aproape 3000 mp, cu regim de înălțime pe un singur nivel, care adăpostește „Plecări” și „Sosiri” curse interne respectiv „Sosiri” curse externe.
Capacitatea de prelucrare pasageri a noului terminal este de 600 de persoane, 400 de pasageri pe cursele interne și 200 de pasageri pe cursele internaționale, sosiri.
Terminalul are patru ghișee de check-in pentru bagaje și pasageri, unul pentru bagaje agabaritice și trei porți de îmbarcare.
Terminalul 2 -de fapt, vechiul terminal al Aeroportului, a fost reamenajat și el. Are un regim de înălțime parter plus etaj, se extinde pe peste 2.300 mp și adăpostește două fluxuri pentru plecări internaționale, cu o capacitate totală de 200 de persoane pe flux. Are, de asemenea, patru ghișee pentru pasageri și bagaje.
Parcare gratis, deocamdată
În fața terminalului nou au fost amenajate 128 locuri de parcare publică, cinci locuri pentru persoane cu dizabilități, 14 locuri pentru taxi, 3 spații pentru parcare autobuze și șase pentru staționare autobuze.
În fața terminalului vechi sunt amenajate 71 locuri de parcare pentru public și 80 pentru personalul instituțiilor care au activitate în Aeroport.
Conform directoarei, deși este montat sistemul de bariere, parcările sunt gratuite până la implemenarea sistemului de taxare. Scăparea, zice Claudia Baran, ține de vechea conducere a Aeroportului și ar urma să fie remediată în maximum două luni.
Amenajarea platformei și a drumurilor din incinta Aeroportului a fost un proiect adiacent terminalului nou, contractat la peste 949 mii lei, cu Drumuri Bihor. Termenul de predare a fost 24 iunie, recepția a avut loc la finalul lunii trecute.
Racordare la DN79
Tot către Drumuri Bihor s-a încredințat și pachetul de lucrări pentru racordarea drumurilor de incintă cu DN79, la valoarea de peste 2,8 milioane lei.
Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în mai 2020, termenul de predare este finalul lunii. Lucrarea este, acum, la 90% și constă din realizarea a trei bretele rutiere – de accelerare, decelerare și racord de urgență.
Condiții de siguranță
Managerul Aeroportului dă asigurări că unitatea e pregătită să gestioneze primele zboruri în condiții de siguranță, prin prisma Pandemiei Covid19. În terminal sunt delimitate zone de măsurare a temparaturii, sunt delimitate spații de așteptare la 1,5 m între pasageri și sunt montate dispensoare cu soluții dezinfectante.
Trimite articolul
XAsteptam cu nerabdare zboruri internationale.
Zboruri internaționale vrem!!!!!!!! Ne am saturat de spălarea de bani din aeroportul Oradea!!! Ați făcut încă un terminal ca sa ce??? Pentru câteva zboruri de București pe saptamana?? Sa va fie rusine ca in Satu Mare sunt zboruri internaționale și in Oradea NIMIC!!!
Director interimar.. ia sa vedem.. faci ceva mai mult decât a făcut Pasc.. ma îndoiesc! Fiecare vrea la ciolan și atât..
-
Ce interimar ? Deja aproape de 1 an e pe mana lui Bolojan si gasca Aeroportul !
-
hehe pana erau ceilalti zilnic vedeam cate un articolas in revista total independenta a lui ediwhorel in care se dadeau cu curul de pereti marii jurnalisti ca vai ce incompetenti sunt ca nu avem curse externe…Acum e liniste si pace, totul e frumos, dezvoltare etc.
-
Cu ce terminal se poat mândri Oradea ?
Terminal de 3000de mp,care a durat atâția ani de așteptate și la ce costuri ,luați exemplu de la Brașov care își face aeroport nou și are terminal de 10000mp
Cum arată terminale in alte tari ,cu zone de Food
Acest terminal este la fel ca și cel vechi diferența este ca e nou nu are nimic semnificativ in plus
Oricum,ati dat chix jegosilor
Directorul interimar este o contabila de meserie care a ajuns sa conduca aeroportul Oradea, nici macar pana azi nu au gasit o persoana capabila de administrarea aeroportului. Domnule Pazstor Sandor nu ati auzit de externalizarea serviciilor? Sau pozele cu dvs la aeroport sunt mai pretioase.
Acest terminal arata exact la fel cu cel vechi, dupa planul lui Pasc, de la granitul de pe jos pana la fluxurile de pasageri, deci o lucrare foarte proasta.
ba, sandor. mizeria dracului: masca se poarta SI PE NAS.